Jack Oblivian and The Sheiks – The Lone Ranger of Love [2016]

Jack Oblivian and The Sheiks
The Lone Ranger of Love
Mony Record; 2016.
9.0
9

Jack Yarber je u jesen 2014. završio rad na svome albumu Lone Ranger of Love i poslao plejt fabrici u Hrvatskoj, kako bi ploča bila spremna za predstojeću evropsku turneju. Kako to biva na Balkanu, plejt se izgubio,  dok su ga našli bilo je kasno za distribuciju ploče na turneji. Kada se vratio u Memfis, Jack je to shvatio kao znak a i pesme su poprimile novi vibe zahvaljujući bendu The Sheiks, koji ga je pratio na turneji. On sam kaže da je saradnja na originalnim snimcima bila odlična, ali da postoji bitna razlika u zvuku kada ga prati stalni bend. Memento.

The Sheiks — gitarista Frank McLallen, bubnjar Graham Winchester, i basist Keith Cooper prate Yarbera od 2014, a album su snimali u Cooperovom studiju Burgundy Sound krajem 2014. i početkom 2015. U međuvremenu su izdali Live! LP, snimljen pred odabranom publikom u prostoru gde The Sheiks probaju, tako da je priprema za Lone Ranger of Love više nego temeljno odrađena. Sa druge strane, album zvuči neverovatno jednostavno, klasični Memfis r'n'r u svom bezobraznom punk/blues izdanju. 

Naslovna pesma Lone Ranger of Love je ostala sa Rat City sesija. Dok je na prošloj ploči isprobavao pitkiju i ljubavniju varijantu, ovde se priča vraća na hobo estetiku. Od covera koji je Crumbovski do činjenice da se kroz pesme provlači konceptualni oslonac - Schlesingerov Midnight Cowboy.  Joe Buck i Ratso Rizzo su likovi koje je Jack-O urezao bendu u glavu, i uvukao ih u pesme Fast Friends, Hey Killer i Downtown. La Charra priziva Beefharta a Ride like the Wind zvuči kao neka stara stvar Willy DeVillea . Kako album odmiče, Mexico je sve bliže, Runnin from the Law daje jedini logični outlaw amerikana finiš.

Jack “ Oblivian” Yarber ima iza sebe gomilu hitova sa bezbroj bendova i postava. Kako godine odmiču on ne usporava, naprotiv, svaki njegov sledeći projekat je iskusniji, precizniji i upakovaniji. Kao vino. Ne. Kao burbon.

Preporuka

share

share