Preminuo Terry Jones, jedan od osnivača Monty Pythona

Terry Jones, jedan od osnivača čuvene grupe komičara Monty Python, preminuo je u 77.godini. 2016.godine Jones i njegova porodica  objavili su da je Jonesu godinu dana ranije dijagnosticirana frontemporalna demencia, nakon čega je on postao javno lice ove bolesti, trudeći se da u svojim nastupima i intervjuima baci više svetlosti na efekte i posledice ovog oboljenja.

Terry Jones je režirao nekoliko filmova od kojih su najčuvenija tri filma sa Monty Python ekipom. "Monty Python and the Holy Grail" režirao je sa kolegom Terry Gilliamom, dok je sam režirao kultnu komediju "Life of Brian" i "Monty Python's The Meaning of Life". Nakon tv serije "Monty Python Flying Circus" Jones je radio na mnogim projektima, među kojima su tri filma "Eric the Viking", "Personal Service" i "The Wind in the Willows". Sa Michaelom Palinom kreirao je tv seriju "Ripping Yarns", zatim kreirao brojne dokumentarne emisije, najčešće o srednjevekovnoj istoriji i bio autor preko dvadeset dečijih knjiga. Terry Jones se snažno protivio vojnoj intervenciji u Iraku, oko koje je napisao seriju tekstova za najuglednije britanske novine.

Poslednje rediteljsko delo Terry Jonesa je film "Absolutely Anything" iz 2015.godine u kome su pored glavnih glumaca Simona Pegga i Kate Backingsale pojavile su se kolege pajtonovci, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle i Michael Palin.

 

Preporuka