Preminuo Kirk Douglas

Kirk Douglas, jedna od najvećih glumačkih legendi u istoriji sedme umetnosti preminuo je u 103.godini.

Vest o njegovoj smrti saopštio je njegov sin Michael Douglas. Tokom karijere bio je tri puta nimnovan za Oskara, za filmove Champion (1949), The Bad and the Beautiful (1952) i Lust for Life (1956) ali je tek 1996.gdine dobio počasnog Oskara. Glumio je u preko 80 filmova pre nego što je otišao u penziju 2004.godine.

Doulgas je bio prvi glumac koji je poptuno preuzeo kontrolu nad svojom karijerom kada je 1955. godine osnovao produkcijsku kuću Bryna Productions. Na čelu svoje kompanije imao je slobodu da učestvuje i bira projekte koje sam želi. Ubrzo je preuze prvi veliki rizik i angažovao mladog reditelja Stanley Kubricka za filmove "Paths of Glory" (1957) i "Spartakus" (1960), u kojima je ostvario možda i najbolje dve uloge u svojoj karijeri.

Za film "Spartakus" angažovao je scenaristu, Daltona Trumboa, koji se u tom trenutku nalazio na holivudskoj "crnoj listi". Ovim hrabrim potezom ne samo da se suprostavio "lovu na veštice", koji je započeo senator Joseph McCarthy, obeležavajući umetnike koji imaju simpatije prema levičarskim idejama, već je ovim potezom sve zapošeo rehabilitovanje svih osoba koje su se nalazile na pomenutoj listi. 

Preživeo je pad helihoptera 1991.godine, preživeo je jak moždani udar 1996.godine, ali nije želeo da se preda. Snažan, hrabar, nezavisan duh i ogromna volja za životom obeležili  su karijeru ovog velikog glumca. Kirk Douglas je bio poslednja velika zvezda jednog drugog vremena.