Preminuo Daniel Johnston

Daniel Johnston, muzičar i umetnik, preminuo je u 58. godini od srčanog udara.

Johnston je bio veoma produktivan i talentovan umetnik, koji se celog svog života borio sa mentalnim problemima. Njegovi raniji radovi su uglavnom dolazili na kasetama koje je snimao u kućnim uslovima. Nakon preseljenja u Ostin sredinom 80ih, stvorio je bazu vernih fanova. 

Interesovanje za njegovu muziku naglo je poraslo nakon što je Kurt Cobain nosio majcu sa omotom njegove kasete "Hi, How Are You" iz 1983.godine. Cobain je takođe naveo da je njegov album "Yip/Jump Music" jedan od njegovih omiljenih.

Sredinom 90ih Johnston je potpisao za Atlantic ali je nakon lošeg komercijalnog uspeha albuma "Fun" iz 1994.godine, nastavio da  objavljuje albume na nezavisnim etiketama.

Johnston je takođe veoma talentovan vizuelni umetnik. Sam je dizajnirao omote za svoje albume, a 2012.godine objavio je strip "Space Ducks – An Infinite Comic Book of Musical Greatness". Njegova dela nalaze se u galerijama širom sveta.

O njemu su snimljena dva dokumentarna filma "The Devil and Daniel Johnston" Jeffa Feuerziega iz 2005.godine i kratak biopic "Hi, How Are You Daniel Johnston?" iz 2015.godine.

Johnston je 2017.godine najavio povlačenje sa turneja a kao razlog naveo je zdravstvene probleme. Na njegovom poslednjem koncertu gostovali su mnogi muzičari među kojima su Jeff Tweedy, Built to Spill, Mike Watt, Beirut i drugi.

Tekst Vladimira Skočajića Skoče o Danielu Johnstonu možete pročitati ovde - link.

Preporuka

share
share