Poznati britanski komičar Stephen Fry pod istragom zbog bogohuljenja

Irska policija je pokrenula istragu po prijavi o bogohulnim izjavama Stephena Fryja na irskoj televiziji.

Indipendent je preneo vest da je irski građanin prijavio komičara policiji nakon emitovanja "The Meaning of Life" na televiziji RTE u februaru 2015. godine.

U ovom tv programu Fry je izjavio: "Bog koji je kreirao ovaj univerzum, ako je uopšte kreiran od strane boga, je očigledno manijak, potpuni manijak".

Osoba koja je ovo prijavila pozvala se na član irskog zakona donesenog 2009. godine i rekao je anonimno za Indipendent: "Rekao sam policiji da ja lično nisam uveđen njegovim kometarom. Ali jednostavno verujem da su izjave koje je Fry izjavio kriminalno bogohuljenje i da je moja građanska družnost da to prijavim". Ovaj zakon propisuje novčanu kaznu u visini od 25000 eura, ako se dokaže krivica.

Krajem 2016. godine osoba koja je prijavila Stephena Fryja raspitivala se u policiji da li se vodi istraga povodom njegove prijave, na šta je dobila potvrdan odgovor. Indipendent takođe navodi da je iz "pouzdanih" izvora dobio izjavu da je malo verovatno da će Stephen Fry odgovarati na bilo koji način.

Posle ovakve bizarne vesti i postupka, treba li da se zapitamo da li je sledeće ponovno osnivanje inkvizicije ili spaljivanje ljudi na lomači zbog izjava koje se nekome ne dopadaju i da li se može prijaviti osoba koja tvrdi da je Zemlja ravna i koja osporava teoriju o evoluciji?