Hustle [2022]

Hustle
Netflix / 2022
Režija: 
Jeremiah Zagar
Scenario: 
Taylor Materne, Will Fetters
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski, spanski
8.0
8

Adam Sandler jedan je od glumaca koji me dugo, dugo živcirao i nisam mogao gledati one njegove blesave komedije koje je snimao u mlađim danima. No, u "Uncut Gems" braće Safdie bio mi je sjajan kao draguljar u ozbiljnim problemima, a dobru formu drži i u ovoj sportskoj humornoj drami. Sandler je zapravo i glavni "krivac" zašto je ovaj košarkaški Rocky zapravo i snimljen pošto je on uz LeBrona Jamesa i producent, a upravo zahvaljujući Sandlerovom inzistiranju, režije se prihvatio indie filmaš iz Philadelphije u kojoj se i događa radnja "Hustle", Jeremiah Zagar.

Zagar se prije koju godinu predstavio poetičnom, lirskom gotovo pa malickovskom coming-of-age dramom "We the Animals", a iako smo se zaista mogli nagledati sportskih drama o raznim autsajderima, uspio je ovoj već naizgled prožvakanoj priči udahnuti neki novi duh. Sandler je tako Stanley Sugarman, nekadašnja košarkaška zvijezda s koledža koji je nakon teške ozljede morao završiti karijeru i nadao se on da će postati trener. Trenutačno radi kao skaut za NBA franšizu Philadelphiju 76erse, a svoju šansu za povratak na veliku pozornicu vidjet će kad negdje u Španjolskoj, na školskom igralištu pronađe nevjerojatno talentiranog 22-godišnjeg bauštelca Boa Cruza (španjolski reprezentativac Juancho Hernangomez koji u stvarnosti igra za Utah Jazz).

Ovaj siromašni tip pravo je košarkaško čudo i dodatni džeparac zarađuje hustlajući na igralištima, a Sugarman će u njemu vidjeti nebrušenog dijamanta koji bi mogao biti velika zvijezda i kotačić koji nedostaje 76ersima. No, problem je što je stari vlasnik kluba (Robert Duvall) upravo umro, a mladi gazda (Ben Foster) ga baš i ne šmeka te će se obojica morati dokazati. Iako je od početka jasno kako će ta priča završiti i što su se scenaristi Will Fetters i Taylor Materne u velikoj mjeri držali klasične formule kad su ovakve sportske drame u pitanju, svidio mi se "Hustle" možda i više nego što je trebao.

Jedan od razloga je svakako što se tehnički to podosta razlikuje od svih filmova o košarci koje sam ranije gledao i koristio je Zagar neke inovativne tehnike snimanja te gledatelj gotovo pa ima dojam da je sa svim tim basketašima na terenu. Dodatnu realističnost cijeloj priči daje činjenica da su svi glumci u filmu uz izuzetak nekolicine glavnih, stvarni profesionalni košarkaši. Već od uvodne scene kad Sugarman kao skaut stiže u nekakvu oronulu dvoranu u Srbiji kako bi gledao nekog tamošnjeg košarkaša od dva i pol metra, a glumi ga poznati centar Boban Marjanović, jasno je da će to biti posve drukčiji košarkaški film od svih prethodnih.

Preporuka