The Man Who Fell to Earth [1976]

The Man Who Fell to Earth
British Lion Films, 1976
Režija: 
Nicolas Roeg
Scenario: 
Paul Mayersberg
Zemlja proizvodnje: 
Engleska
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Jedan od kultnih filmova naučne fantastike sa rok zvezdom (David Bowie) u glavnoj ulozi. Bowie glumi vanzemaljca (Newton) koji obitava sa svojom porodicom na udaljenoj planeti koju je pogodila velika suša i on dolazi na Zemlju u potrazi za vodom.
Newton "pada" na Zemlju u jedno udaljeno jezero, dolazi u mali gradić, prodaje neko zlatno prstenje kako bi došao do gotovine, a zatim pronalazi advokata za patente. Uz pomoć advokata on inovira nekoliko naprednih elektronskih proizvoda što mu donosi veliko bogatstvo. Njegov krajnji plan je da napravi svemirski brod kojim će dopremiti preko potrebnu vodu na svoju planetu - predstavljenu gledalištu kao napušteno, pustinjsko mesto sa Newtonovim domom na šinama.
Kako vreme prolazi, Newton se na Zemlji sve više povlači i izoluje limitirajući komunikaciju sa spoljnim svetom i svojim advokatom samo preko telefona. U motelu upoznaje mladu Mary-Lou sa kojom ima aferu i preko nje se "upoznaje" sa porocima ovozemaljskog sveta u vidu alkohola (radi se o džinu) i televizije. Vrlo brzo postaje ovisnik o oba poroka, često gledajući po više kanala odjednom. Stvari se komplikuju kada se umeša paranoični establišment sa CIA kao produženom rukom. Newton biva zatočen...
Bowie kao da je stvoren za ovu ulogu. Figura iz koje izbija svojevrsni urbani šarm, tako vitka, udaljena od uobičajenih standarda i usamljena u svom sopstvenom svetu. Tako neobično pasivan, ni nalik vanzemaljcima kojima je misija sve u životu, često sa pogledom kao da sanja na javi.

Poput njegove glume i pojave, tako je i film jedinstven, poseban na svoj način. Fokusiran je na karakter a ne na sam zaplet i specijalne efekte. Produkcijski, teško je danas zamisliti realizaciju jednog ovakvog dela. Reditelj, Nicolas Roeg, je do tada već bio dobro poznat u filmskim krugovima po filmovima "Performance" (gde glavnu ulogu igra Mick Jagger), "Walkabout", a zatim, 1973. godine -  "Dont Look Now" koji je od skora proglašen jednim od najboljih britanskih filmova svih vremena. Nakon toga je režirao "The Man Who Fell To Earth".
Nemojte se obazirati na rejtinge i ocene ovog filma koje možete naći na raznim lokacijama po internetu koji su uglavnom niski, jer ovako ambiciozni i originalni projekti nisu mogući danas u mejnstrim industriji.

Preporuka

share

share