Leviathan
Non-Stop Productions, 2014
Režija: 
Andrei Zvyagintsev
Scenario: 
Andrei Zvyagintsev & Oleg Negin
Uloge: 

Aleksey Serebryakov, Roman Madyanov, Vladimir Vdovichenkov, Yelena Lyadova ...
Trajanje :     140 min
Žanr : Drama

Zemlja proizvodnje: 
Rusija
Jezik: 
Ruski
9,0
9

Grandiozna, ruska krimi-drama smeštena u kutku sveta koji verovatno nikada nismo imali prilike da vidimo ali itekako (posebno mi sa istočne hemisfere ovog dela nazovi-ga Evrope) poznajemo i osećamo... Priča o običnom, malom čoveku koji ulazi u sukob sa korumpiranim gradom.

Pisac i reditelj, Andrey Zvyagintsev, namenski je iskoristio biblijsku temu - Knjigu o Jovu, dok sam naziv filma asocira na čudovište koje, kao slika Satane, preti da proždre sva božja stvorenja na ovom svetu i da time najavi totalni haos koji bi nastao. Iako starovremsko, biblijsko čudovište, ono i dalje slobodno pliva u XX i XXI veku nesmanjenom žestinom kroz blatnjave vode korupcije uništavajući sve na svom putu.

Ukratko, Kolja je automehaničar koji se konstantno opija. Živi sa sinom iz prethodnog propalog braka i sa svojom drugom ženom u malom ribarskom selu na ivici Arktičkog okeana. Njegova mala trošna kućica je na obali, u blizini skeleta kitova na plaži. On je treća generacija koja obitava na ovom prostoru. Međutim, u celu priču uplivava politička snaga moći i gramzivi gradonačelnik koji je bacio oko na zemlju na kojoj je Kolja. Gradonačelnik pokušava da novcem reši Koljin odlazak ali ovaj to odbija i poziva svog prijatelja iz Moskve, advokata Dimitrija. Dimitri je odlučan i dobar advokat, ali ujedno i u tajnoj vezi sa Koljinom ženom Ljiljom. Kada Dimitri ode do gradonačelnika i, u nameri da zaštiti Kolju, otkrije svoje karte preteći da će otkriti neke političke tajne, krug oko njih se lagano zatvara i pretvara u klopku gde nijedan od karaktera nije sasvim nevin.

Mala, pokrajinska priča smeštena u udaljen kraj. Glumci, svaki veličanstven na svoj način, uveličavaju je, kao i, po mom skromnom mišljenju, predivna kinematografija i dugi kadrovi puteva, krajolika, pa čak i delova nameštaja po živopisnim stambenim površinama u kojima obitavaju glavni likovi. Za pamćenje ostaju i tragovi tragikomedije u sceni u sudu kada se Kolji čita "kilometarska" presuda u pravnom maniru od strane zvaničnika. To je jedan od detalja koji je direktni derivat svega što je Kafka želeo da nam kaže. Vredi pomenuti i briljatno razmotanu ulogu i lik gradonačelnika po imenu Vadim (Roman Madyanov) koji postaje amblem modernog, surovog ruskog i istočno-evropskog poimanja stvarnosti. Kada se tome doda i uticaj crkve, sve postaje kristalno jasno i prepoznatljivo...

Ruskom ministru kulture se film nije svideo, a opet, ceo projekat je finansiran državnim novcem. Nova, modernija Rusija pokušava da probudi svoju dušu (kako jedan od sveštenika kaže u samom filmu). Po svemu sudeći, to je i konačna misao ovog fenomenalnog dela. Na kraju se i Kolja "budi" ali i postavlja ultimativno pitanje : "Jesam li sam ovde?"