Death From Above 1979 promenili ime i objavili novu pesmu

Kanadski duo Death From Above 1979, koji čine Sebastien Grainger i Jesse Keller najavili su promenu imena u Death From Above i objavili novi singl "Freeze Me".

Singl je početak nove ere u karijeri benda, prvenstveno jer je objavljen pod malo izmenjenim imenom. Death From Above je bilo originlano ime benda, ali su morali da dodaju 1979 zbog spora oko imena sa Jamesom Murphyjem vlasnikom etikete Death From Above (DFA). Bend je dobio zvaničnu zabranu korišćenja imena Death From Above, iza koje su stajali advokati istoimene izdavačke kuće. To je razbesnelo članove benda, pa su ono pozvali na svojevrsni muzički džihad protiv Jamesa Murphyja.

Murphy je u intervjuu koji je dao Pitchforku još 2005. godine, izjavio da je do konflikta sa imenima došlo samo iz razloga što je bend potpisao za veliku izdavačku kuću. "Tako se to radi. Znali smo za njih godinama. Oni su bili kanadski punk rock bend koji je izdavao za male, nezavisne izdavačke kuće. I to je bilo potpuno u redu. Ali kada su potpisali za veliku izdavačku kuću, a u pitanju je Vice, koji je pod Atlanticom, a Atlantic neće dozvoliti izdanje koji nosi potpuno isto ime kao i drugi veliki muzički entitet. Pokušavali smo da nađemo povoljno rešenje za sve, ali zakon o pravu zaštite intelektualne svojine nje specijalnost naših advokata, pa smo morali da unajmimo advokate koji se bave baš tom delatnošću, i koji su veoma skupi. Uvek sam želeo da objasnim situaciju članovima benda, o tome kako smo potrošili mnogo novca da razjasnimo svaku moguću insinuaciju koja može nastati iz ovog konflikta, jer nismo želeli da budemo kreteni koji će odmah bez razmišljanja reći - ne može. Želeli smo da pronađemo rešenje koje bi odgovaralo svima."

Death From Above 1979 su kasnije priznali da nisu bili u potpunosti upoznati sa situacijom i da Murhpy nije bio kriv za sve što se dešavalo, jer je u tom trenutku bio na medenom mesecu, a da je iza pravne odluke o zabrani korišćenja imena stajao advokat.

Na socijalnim mrežama bend će i dalje zadržati staro ime, dok će nova izdanja kao i koncerti biti pod imenom bez 1979 u njemu. Bend je, za sada poslednji album "The Physical World" objavio 2014. godine, a do novog albuma, po njihovim rečima nećemo morati da čekamo deset godina.

Preporuka

share

share