Još uvek je tu. Još uvek niko ne zna tačnu lokaciju. Znaju samo da je na moru. Istina, ima sve na internetu, ali neka ih nek traže. Neka napišu na guglu “kuća na moru”. Naša je jedna od ponuđenih 69 miliona, pa neka je pronađu. Ima prozore, vrata, krov i mnogo plave vode svuda unaokolo. Tu je i dalje, čeka nas.

Kada najzad postane naša, to je to, glavni deo misije završen. Nema poštara, zvonjave telefona, komšije sa trećeg što se izvinjava zbog radova, onog sa drugog koji se nikad ne izvinjava i sve nam je opet dozvoljeno osim moranja. Tako je bilo na početku, sećaš se, kad smo rekli da je “moranje” zabranjena reč. A ipak smo je posle onoliko puta izgovarali, sve u telu me još uvek boli od našeg moranja. Nije niko zasrao, nego nema najveće priče na svetu bez očekivanja, jbg. Ali kada kuća postane naša, sve će to biti iza nas, koga više briga. Tada ćemo najzad početi da živimo bez satova, kalendara, rukavica i kišobrana. Čim dođemo tamo poželeću da otvoriš širom prozore, pojačaš zvučnike i pustiš da melodije plove po pučini. Hoću da slušamo one pesme u kojima se sećaju svega onoga što su nekad imali, a zapravo pevaju o onome što mi kraj tog otvorenog prozora morske kuće imamo. Nikada mi nije bila potrebna pesma da shvatim šta imam. Jer u tim trenucima sam život je pesma, a ja ću je vrlo svesno pevati na sav glas…tu, sa otvorenog prozora naše kuće, kojoj niko ne zna tačnu lokaciju.

Ceo ovaj uvod je zapravo inspirisan najlepšom pesmom koju sam čuo ove godine, sa verovatno najlepšeg albuma iz 2024. Da, mislim na Džilijan Velč i Dejvida Roulingsa. Jeste, mislim na pesmu What We Had po kojoj se zove prva Gistro FM epizoda u jesenjoj sezoni. I da, ona se nalazi na albumu Woodland. U pitanju je album sa kojim sam uspeo da odem u onaj avgust početkom devedesetih, kada sam prvi put čuo Nila Janga na Harvest Moon. Tada sam bio mnogo čistiji nego sad, iako se još uvek redovno kupam. Woodland je u stanju da mi vrati oteto leto, ali i oteto vreme. A u dobu kada niko nigde ne vraća ni novac, a kamoli vreme, složićemo se da je to nenaknadiva prednost. Albumčina ako mene pitate.

Posebno još treba obratiti pažnju na novi album Ejmosa Lija, koji na odličan način spaja Boba Dilana, Iron & Wine i Noru Džons, kao i genijalan debi elektro-džez dua iz Londona Kessencoda, objavljen na vitalnoj etiketi Gondwana. Novi album Nika Kejva možda nije najbolji u njegovoj karijeri, ali svakako nije najgori. Ono što je izvesno je da je to prvi gospel album kog je Nik snimio. Na njemu je nekoliko odličnih pesama, a za sad mi je ubedljivo najdraža Joy, koja doduše nije jedna od dve pesme koje danas slušamo.

Danas vas čeka još novi singl Majkla Kivanuke, mini presek karijere Prefab Sprout, jedne od najvećih i najpotcenjenijih grupa u istoriji pop muzike, kao i neki manji ili veći klasici koje izvode Tindersticks, Elvis Prisli, Fleetwood Mac, Father John Misty, Nil Jang, Skot Voker i mnogi drugi.

Nikada, pa ni u svojim najmračnijim danima, nisam video svrhu u životu bez snova. Ne morate pratiti baš svaki, ali napravite listu prioriteta. I pođite, makar se izgubili. Ono što je do mene je da napravim dobru muzičku podlogu za taj put, a mislim da su pesme iz današnje 908. Gistro FM epizode solidan putokaz.