Radoš Kosović(prevod)

Izdavač: Booka
Naslov originala: Det europæiske forår / Kaspar Koling Nilsen

 

Roman „Evropsko proleće“ (European Spring) danskog autora Kaspara Kolinga Nilsena donosi pronicljiv i distopijski pogled na budućnost Evrope, istovremeno istražujući složene odnose među ljudima, uticaj tehnologije na društvo i dileme koje se javljaju u svetu koji se brzo menja. Objavljen 2018. godine, ovaj roman je drugi veliki uspeh Nilsena, nakon njegovog hvaljenog romana „Danski građanski rat 2018-2024“.

Kaspar Koling Nilsen je prepoznatljiv po svojoj jasnoći i preciznosti, kombinovano sa ironičnim tonom i suptilnim humorom. Nilsen se ne libi da kombinuje elemente satire, distopije i realizma, što njegovim delima daje posebnu težinu i slojevitost. U „Evropskom proleću“, njegov stil je još izraženiji, jer koristi naraciju koja prelazi izmedju različitih perspektiva likova, omogućavajući čitaocima da vide svet iz više uglova.

Njegov jezik je često minimalistički, ali sa snažnim deskriptivnim elementima koji stvaraju vividne slike i osećaj mesta. Nilsenova sposobnost da balansira između humora i ozbiljnosti, između kritike društva i empatije prema njegovim likovima, čini njegove romane ne samo zanimljivim, već i izazovnim za razmišljanje.

Preporuka

share

share