Postoji muzika koju obožavam ceo život, a koja je dobila svoj pravi smisao tek kada sam seo na ovu morsku terasu na kojoj i ovo pišem. Upravo je to jedan od razloga zašto je doživljavam kao mnogo svojom. Između ostalih, mislim na klavirski album The Pearl, kog su početkom osamdesetih snimili Brajan Ino i Harold Bad. U mom svetu je taj album već decenijama jedan od najdražih koje znam. Uz njega sam se radovao, tugovao, spavao, budio se i sve. On je mirno more i beskrajna pučina. A on počinje jednom savršenom melodijom koja se zove Late October. I tek krajem ovog oktobra mi je postalo jasno zašto je to tako. Naslov ove emisije nije mogao biti drugačiji.

Pored njih dvojice, današnja Gistro FM epizoda je krcata sjajnom novom muzikom. Imamo čak pet albuma nedelje. Glen Hansard je snimio možda i album svoje karijere, sastavljen od divnih krajnosti. Nežnih i grubih. Slično se može reći za Džona Darnela i The Mountain Goats - po meni baš ovako moderna pop muzika treba da zvuči. Kome se sviđaju The Beautiful South npr, treba da obrati pažnju na ovo. Ako volite klavirski minimalizam, tu je sjajno novo izdanje za Hauschku, čoveka koji je svirao u beogradskom Rexu i koji je dobio Oskara za najbolju filmsku muziku. Stari drugari Nika Kejva Crime & the City Solution se trijumfalno vraćaju nakom jednodecenijske pauze i snimaju jedan od par najlepših albuma u svojoj karijeri. A novu ploču koju sam najviše slušao proteklih 7 dana potpisuje Kejsi Džohensing, koja na savršen način spaja vintage 70s am pop tipa Carpenters i Hari Nilson, sa vremenom u kome živimo. Tu je još odličan psihodelični soul/funk EP za njujorške The Budos Band, a Gistro evergreen je okeanski klasik Denisa Vilsona, jedinog Beach Boys člana koji je zaista znao da surfuje. Danas slušamo i Evu Braun, odnosno Zdenka Kolara, te jednu od najlepših ljubavnih pesama na srpskom iz ove godine. Po ovoj emisiji se motaju i novi The Rolling Stones, novi Izrael Neš, Nik Drejk, Majkl Kivanuka, Einsturzende Neubauten i mnogi drugi.

Pozni je oktobar i on se dešava samo jednom godišnje. Nije svaka muzika adekvatna i primerena njemu. U današnjoj epizodi trudio sam se da spakujem samo onu koja jeste.