Zbogom, Dilane, Danilo Đoković

 

Enklava 2023.

 

Prva pesnička zbirka Zbogom, Dilane, Danila Đokovića, putovanje je lirskog ja kroz male stripovske prozore odrastanja, poimanja sveta oko sebe, ljubavi, melanholičnosti detinjstva i putovanja do zaokruženosti svoje ličnosti. Iako zasnovan na kultnom italijanskom stripu Dylan dog, lirski subjekat obitava između kataloga sopstvenih uspomena na detinjstvo i mladalački period.  

Već u samom naslovu, lirski subjekat govori zbogom detinjstvu i prelazi u ozbiljniiju, više stripovsku atmosferu. Lirski subjekat „nagoveštava“ da odstupa od junaka iz stripa u kome je u detinjstvu verovatno nalazio uzor. Međutim, zanimljivo je kako Dilan dog nije nikakav super heroj u spandeksu sa super moćima već je on čovek, privatni detektiv koji je uvek bez dovoljno novca, uvek u istoj odeći (crni sako, crvena košulja, i plave farmerke), oko njega obitava oreol tragičnosti u ljubavnim odnosima, melanholičnog je karaktera, sa strahovima  (akrofobija, klaustrofobija) i lečeni alkoholičar. Sve ove humanizovane osobine daju podložnost da se jedan dečak/tinejdžer poistoveti sa njim a kasnije i u odraslom periodu nalazi u sopstvenom životu sa sličnim situacijama i problemima van linija stripovskih prozorčića.

Preporuka

Ex Eye, jedan krajnje neobičan kvartet, koga čine neka veoma poznata imena, trenutno je kandidat za najbolji spoj na prvi pogled potpuno isključujućih pravaca
share
share