Mnogi ljudi pesmu Over the Rainbow (oroginalbo je pevala Džudi Garland u Čarobnjaku iz Oza 1939 godine) doživljavaju kao tužnu. Nije da ne razumem zašto, ali za mene je ona oduvek bila sklonište od tuge. Kada sam bio klinac, doživljavao sam je kao nadu. Nije mnogo drugačije ni sada. Volim je u gotovo svim verzijama, a u poslednje vreme mi je najdraža ova instrumentalna koju je pre petnaestak godina snimio Džef Bek. I on je nedavno odleteo. Njemu u čast, ali i svima koji maštaju o zemlji o kojoj su čuli u uspavanci, ovonedeljni Gistro FM otvara baš ta verzija i cela epizoda nosi naziv Somewhere Over the Rainbow.

Danas imamo mnogo novih albuma. Između ostalih čekaju vas sveža izdanja za Belle & Sebastian, Igija Popa, nekadašnju pevačicu grupe The Cardigans Ninu Person, koja se udružila sa Džejmsom Jorkstonom, subotičke Wooden Ambulance, a tu je i nova Margo Prajs. Ipak, najvažnija nova ploča koju danas predstavljam zove se This Stupid World, biće objavljena 10. februara, a snimili su je Yo La Tengo. Nakon desetak godina tumaranja, ovaj trio iz Hobokena vraća se sa (za mene) nejlepšim albumom još od Popular Songs oz 2009. Niko ne ume na ovaj način da spoji toliko različitih stilova, a da to zvuči ovako prirodno. Nova godina jedva da je počela, a već sada imamo izdanje koji je digao lestvicu za album godine na najveće visine. Takođe, obratite pažnju na bend Joys Union Group is Ostina. Njihova mešavina ambijentalne, folk i psihodelične muzike je nešto najlepše što sam propustio iz prošlogodišnje produkcije. Genijalan album! Gistro evergreen je legendarni debi britanskog benda The Sundays, a slušamo i REM, Suzan Vegu, novi živi album Ričarda Holija, Metronomy i mnogo toga još.

S obzirom na praznike, više od mesec dana nisam snimio regularan Gistro FM sa novim albumima. Sudeći po kvalitetu onih koje danas slušamo, vredelo je čekanja.

Preporuka

share
share