Novembarsko poslepodne. Klackam se 23kom nazad kući i listam Facebook. Gužva na ćošku Nemanjine i Kneza Miloša, kreni – stani. Učmalost kišnog dana mi remeti objava drugarice o datumima turneje Arctic Monkeys-a. Taman između nastupa na Szigetu i Pragu čučnuo je, onako skromno, datum za Pulsku Arenu.

Poučen iskustvom još od David Guilmour-a da treba biti brz u pronalaženju karata, na dan puštanja u prodaju ulaznica na vreme zauzimam mesto za kompom i čekam da sat oglasi početak rada biletarnice. Opet, postojao je rizik hoće li se koncert održati. Ipak, od novembra do avgusta je 10 meseci razmaka, a poučeni iskustvima sa Kejvom i Pixies, skepticizam za održavanje koncerta je bio opipljiv.

Ipak, hrabro se kačim na sajt i nakon 45 minuta lomatanja sa prilično nestabilnim sajtom Eventim.hr uspevam da dođem do ulaznice. Dodatnu komplikaciju je zadalo unošenje ličnih podataka na ulaznicu, valjda kako bi sprečili tapkaroše. Sve je to rušilo sajt i teralo vas da iznova unosite podatke kartice i dr i dr... No, PDF ulaznica je konačno tu! Isto kao i sa Guilmour-om, nastup šefildskog benda se takođe rasprodao u jednom danu.

’’Konačno su otvorili!’’

Iz kratkog sanjarenja cima me usklik devojke ispred koja pokazuje da su počeli da puštaju ulaz. Sada je već topao avgustovski dan, te po pulskoj žegi stojimo u redu čekajući ulazak na koncert. Gledam tu predivnu građevinu podignutu 68me godine nove ere. Video sam i Rimski Koloseum, no meni je Pulska Arena ipak lepša. Da li je iz razloga što se nalazi pored Titovog Parka, da li je iz razloga što se nalazi tik uz more, ili što je tu svojevremeno bio filmski festival kome su zavideli Berlin i Kan, sad je nebitno. Meni je najlepša. Što sami Puljani kažu, dušu Pule čine Kud Idijoti, Mate Parlov i Arena.

Brzo se provlačim i sedam na prvo slobodno mesto na kamenim blokovima. Arena je toliko lepa da vam ni čekanje ne pada teško. Gledao sam kako se dole u parteru masa lagano formira, kako prvi redovi dobijaju svoj oblik, kako najzagriženiji fanovi prave improvoziovane transparente, dok se prodavci piva probijaju kroz tu gužvu.

Čim je sunce počelo da zalazi iza zidina, na binu se popela predgrupa Inhaler. Irski bend, osnovan 2012te, koji zvukom dosta podsećaju na Stroukse i Kookse, te su stilski odlična prethodnica glavnom aktu. Odsvirali su devet pesama i ostavili jako dobar utisak.