Postoji ta velika antiratna pesma u kojoj se jedan stih pita "when will they ever learn?". Nažalost, plašim se da odgovor na to pitanje svi znamo. A i ovo vreme je takvo da mu nijedna pesma ne može pomoći. Ako ništa drugo, bar možda može učiniti da ono protekne malo manje bolno. Siguran sam da je Marlen Ditrih znala ponešto o svemu tome. Zbog toga ona otvara današnju epizodu.

Danas slušamo prvi singl sa novog Pixies albuma, odnosno pesme koje najavljuju nova izdanja za Endrjua Birda, Kesa Mekombsa, Bonny Light Horseman, Ejndžel Olsen, Motel Radio, SUSS i svašta nešto još. Album nedelje je snimio Majkl Hed, po mnogima najbolje čuvana tajna britanskog popa. Potpuno neplanirano pravimo pomen Džuli Kruz koja je preminula u petak, slušajući dve pesme sa njenog debi albuma. Društvo nam prave još PJ Harvey, Džoan Baez, Air, Wilco, Warpaint, Yo La Tengo i mnogi drugi.

Cveće dođe i prođe, knjige iz istorije su bez poente, ljudi nikad ništa ne nauče, ali dobra muzika je dobra i onda kada su vremena sve osim takva. Baš takvom muzikom sam probao da ispunim današnju Gistro FM epizodu.