Postoje ljudi koji obožavaju jesen, kišu, blato, košavu, iskrivljene kišobrane, mokre nogavice i zvuk gasa u radijatoru u pet ujutru. Nisam taj. Kad su u pitanju vremenske prilike, priznajem da sam tu poprilično konzervativan. Daj mi sunce, more, plavo nebo, pokoji beli mančmelou oblak i smanji mi platu ako treba, samo me ne teraj da otvaram kišobran. Drugim rečima, ovo sada nije moj omiljen period godine. Ali ko me pita? Ustajati iz kreveta moraš u svako doba godine. Ali srećom i lezati u njega.

Kada je ovakvo sivo vreme, kada osam dana nedeljno lije kao iz kabla, poput Morisija, često imam osećaj da je svaki dan nedelja. Ona spora i tiha. Ako mogu da biram, volim da mi ta beskrajna nedelja miriše na toplu sobu, krevet, najnežnije ćebe koje imam, da bude osvetljena svetlom ispod žutog abažura lampe i da se čuje neka prigodna muzika. Što se muzike tiče, u današnjoj Gistro FM epizodi pokušao sam da spakujem baš takvu.

To znači da emisiju počinjemo najnoćnijom od svih noćnih pesama, onom koja otvara poslednji Morphine album, a od kišne nedelje nas danas kriju još Tindersticks, Belle & Sebastian, The Pogues, Frenk Sinatra, Tim Bakli, Jesus & Mary Chain, pa čak i Bebi Dol. Da, Dragana Šarić je današnji Gistro guilty pleasure.

Od albuma nedelje, predstaviću novo, sedmo izdanje za bend iz Ostina Strand of Oaks, meni možda i njihovo najbolje do sad. Ono što je sigurno je da mi je prvi singl, pesma Galacticiana, ozbiljan kandidat za najdražu koju sam čuo u ovoj, muzički poprilično posranoj, 2021.

Drugi album nedelje je snimila Karen Peris, pevačica benda Impossible Mission, koja je od dečjih pesama napravila savršeni nedeljni akustični pokrivač. Više nego adekvatna ploča za kišni dan.

Još jedno idealno izdanje za sivo popodne u toploj sobi stiže sa Ostrva. Ako se nego razume u kišu, onda su to Englezi. Kada je džez u pitanju, odavno nisam odlepio na nešto kao na novi album britanskog saksofoniste Neta Birčala. Nije Džajls Piterson slučajno za njega nedavno rekao da je najbolji čuvana tajna britanskog džeza. Mnogo lepo vozi. Album nedelje broj tri.

Danas će vam se predstaviti i peto izdanje kanadskog benda BadBadNotGood koji su nenametljivo spojili džez, elektroniku, eksperimentalnu muziku i u tragovima klasiku. Nešto slično su uradili Danci Efterklang, čiji novi album takođe slušamo. Tu je još prvi singl sa novog Cat Power albuma, još jedna nova pesma Kurtisa Hardinga, novi singl Roberta Planta i Elison Kraus High & Lonesome, po kojoj zamalo da se zove ova epizoda, a tu su još i dEUS, Mark Ajcel, Endrju Koms i drugi.

Voleli mokro, hladno i vetrovito vreme ili ne, muzika iz današnje Gistro FM epizode ima sve one neophodne karakteristike koje svaku nedelju čine lepšom. Pa i ovu oktobarsku.