Danas ćemo pričati o Sabrini. Ne, u pitanju nije veštica tinejdžerka. Nije ni junakinja istoimenog filma Odri Hepbern. Ova Sabrina je lik iz grafičke novele Nika Drnasoa. Iako ne radim često recenzije stripova, ovaj je jedan od najboljih koje sam čitao i definitivno zaslužuje da mu se posveti pažnja. Ovde nema superjunaka, već se radi o običnim ljudima koji su se direktno ili indirektno našli usred jedne misterije. Iako nagrade nisu često merilo kvaliteta, dosta govori o uspehu Sabrine to što je prvi put da je grafička novela bila nominovana za prestižnu književnu nagradu Buker.

Lik Sabrine iz naslova zapravo i nije glavni lik, jer ona ubrzo na početku priče misteriozno nestaje. Sabrinu upoznajemo zajedno sa njenom sestrom Sandrom, dok diskutuju o svakodnevnim temama iz života. Sabrina kreće svojoj kući i nakon toga joj se gubi svaki trag.

Ubrzo, fokus priče se prebacuje na Sabrininog dečka Tedija, koji zapada u depresiju nakon Sabrininog nestanka. On odlazi u Kolorado, kod svog prijatelja iz škole, Kalvina, pripadnika ratnog vazduhoplovstva. Zapravo, ne može se reći da su Tedi i Kalvin prijatelji, jer su odavno izgubili kontakt, ali Kalvin želi da pomogne starom poznaniku. I sam Kalvin se nosi sa ličnim problemima zbog razvoda od žene koja je odvela ćerku.

Preporuka

share

share