Photo credit: Greg Gorman

Decembar je u jeku kao i sezona beskrajnih "best of" listi. Ove godine  jedan od prvih ljudi koji se oglasio sa svojom je kultni režiser John Waters. Waters je jedan od najautentičnijih filmskih stvaralaca, sa zaista raznolikim ukusom za filmove a njegova lista za 2020. je upravo ono što biste očekivali od čovjeka koji stoji iza filmova kao što su "Pink Flamingos" i "Hairspray”.

Waters je podelio svojih 10 najboljih u aktuelnom izdanju ArtForuma i na prvi pogled nije razočarao. Ovdje nećete naći “First Cow,” “I’m Thinking of Ending Things,” pa čak ni "Nomadland". Umesto toga, Watersov film godine je o tipu koji je opsednut stavljanjem sve većih stvari u anus, prigodno naslovljen "Butt Boy". Waters je film pohvalio kao "neverovatan triler o heteroseksualnom ocu koji, nakon rutinske posete svom proktologu, postane serijski ubica koji uvlači svoje žrtve u guzicu." Šta bi ste više poželeli od filma?

U stvari, većina naslova na listi su horori ili su bliski hororu, a svaki je čudniji od prethodnog. Na trećem mestu je kontroverzni Blumhouseov film "The Hunt", dok je mesto broj četiri zauzeo ekstremno nasilni i prilično zabavni ruski film "Why Don’t You Just Die", koji se najbolje može opisati kao igrana verzija "Itchy & Scratchy" crtaća. Waters je film opisao kao "krvavu grindhouse komediju osvete, snimljenu pod uticajem Tarantina, koja će vas držati na ivici sedišta".

Na listi prepunoj nekonvencionalnih filmova, dva “normalna” naslova dele mesto broj 10, Aaron Sorkinov “The Trial of the Chicago 7” i “Mangrove” Stevea McQueena, oba dokumentarne drame o suđenjima, zasnovane na istinitim događajima. Walters predlaže da odledate vezano oba filma, a kad završite, "da izađete na protestni skup i snimite kako vas hapse. Tada ćete vi sami postati najbolji film godine. "

Evo njegove kompletne liste za 2020. godinu, sa linkovima ka našim recenzijama. Zaista ih treba pogledati, jer su sjajni, svaki na svoj način:

Butt Boy
Režija: 
Tyler Cornack
Scenario: 
Tyler Cornack, Ryan Koch
Swallow
Režija: 
Carlo Mirabella-Davis
Scenario: 
Carlo Mirabella-Davis
The Hunt
Režija: 
Craig Zobel
Scenario: 
Nick Cuse, Damon Lindelof
Why Don’t You Just Die!
Režija: 
Kirill Sokolov
Scenario: 
Kirill Sokolov
The Audition
Režija: 
Ina Weisse
Scenario: 
Daphne Charizani (screenplay), Ina Weisse (screenwriter)
Deerskin
Režija: 
Quentin Dupieux
Scenario: 
Quentin Dupieux
The Human Voice
Režija: 
Pedro Almodóvar
Scenario: 
Pedro Almodóvar, Jean Cocteau (play)
True History of the Kelly Gang
Režija: 
Justin Kurzel
Scenario: 
Shaun Grant (screenplay by), Peter Carey (based on the novel by)
American Murder: The Family Next Door
Režija: 
Jenny Popplewell
Mangrove
Režija: 
Steve McQueen
Scenario: 
Alastair Siddons, Steve McQueen
The Trial of the Chicago 7
Režija: 
Aaron Sorkin
Scenario: 
Aaron Sorkin

Preporuka

share