Pre 15.godina, 20. septembra 2002.godine premijerno je emitovana prva epizoda naučno-fantastične  tv serije „Firefly“.  TV serija nije poživela dugo. Ugašena je nakon samo 14 epizoda prve sezone. Takve stvari se dešavaju i to nije nimalo čudno. Ali sve ono što se desilo nakon gašenja ove tv serije potpuno je jedinstven slučaj u svetu zabave.

U trenutku kada je početkom prošle decenije Joss Whedon izašao pred čelnike Fox tv mreže sa idejom o novoj tv seriji, iza sebe je već imao jedno veoma uspešno televizijsko ostvarenje. Naravno, u pitanju je „Buffy the Vampire Slayer“.  Kao svog saradnika na ovom projektu Whedon je angažovao Tima Mineara koji je u tom trenutku radio bio izvršni producent i showrunner tv serije „Angel“, spinofa već pomenute Buffy.

Od samog starta je delovalo da e Fox doneo ovu odluku više na osnovu Whedonove reputacije, nego poverenja u projekat koji želi da ostvari, šta više delovalo je da uopšte i ne razumeju šta on želi. Whedon je „Firefly“ zamislio kao jedinstvenu i do tada, pa i nikada kasnije,  viđenu kombinaciju dva, na izgled nespojiva žanra  westerna i space opere.

Preporuka

share