U ponedeljak 16. maja, navršava se tačno pola veka od kad je objavljen „Pet Sounds“, koji je uz par ploča Bitlsa, najvažniji album u istoriji pop muzike. Zašto je toliko važan i koji njegov deo mi je najdraži, čućete u dve pesme, kao i u jednoj džez obradi instrumentala „Let's Go Away for Awhile“. 

Radiohead su nedavno objavili deveti studijsko izdanje, koje je album nedelje u današnjoj emisiji. Proći će meseci dok sasvim ne dokučim ove savršeno aranžirane akustične slojeve. Ponekad se setim da ovakav bend prodaje milione ploča, i tada mi se na tren učini da svet nije otišao baš sasvim dođavola. 
Gistro evergreen potpisuje grupa This Mortal Coil, koja je 1991. snimila malo remek delo „Blood“. Domaći zadatak svima koji žele da od obrade naprave potpuno novu pesmu. 

Predstavljamo debi album beogradskog šlager/pop benda VIS Limunada. Oni su u stilu jugoslovenskih pgp/jugoton pop bendova prepevali na naš jezik nekoliko hitova koje su se nekad slušali na igrankama, na Kalemegdanu. Da Evrovizija ima nekog smisla, VIS Limunada bi lako pobedila. 

Trubač sa Sardinije Paolo Frezu, ove godine je već objavio „Mare Nostrum 2“, za sada moj najdraži album u 2016. Međutim, njemu to neće biti jedino ovogodišnje izdanje. Ponovo se udružio sa pijanistom Omarom Sosom i snimio mediteransko-noćni, senzualni „Eros“. San na oči najlepše dolazi uz Frezuovu trubu. 

Slušamo još pesme sa novih albuma Boba Dilana, Kid Kongo Pauersa, Blikse Bargilda, Džulijane Barvik, Gregorija Portera, a podsećamo se sjajnih ploča za Seru Kahun, Lija Renalda, Terija Kalijera i mnogih drugih. 

Ako volite da tokom nedeljnog odmora opuštate glavu i telo uz žanrovsku mešavinu stare i nove muzike, nećete imati mnogo boljih predloga od 561. Gistro FM izdanja. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share