Italijanski trubač Paolo Frezu, francuski harmonikaš Rišar Galijano i švedski pijanista Jan Lundgren su 2007. snimili remek-delo mediteranskog džeza pod nazivom “Mare Nostrum”. Nakon 150 zajedničkih koncerata u preko 20 zemalja, ove godine se vraćaju sa nastavkom istog albuma, koji zvuči gotovo savršeno kao i prvi. Što se mene tiče, iskreno sumnjam da će 2015. biti objavljen album koji će mi biti draži od ovoga, bar kad je džez muzika u pitanju. Ne morate da slušate današnju emisiju, ali morate da čujete “Mare Nostrum II”. 

Malo je stihova koji mi poslednjih dana pašu kao ovi: “We're goin' through the changes / Hopin' for replacement / Until we find a way out of this hole”. U pitanju je naslovna pesma sa albuma “1972” Džoša Rauza, kog sam 2003. voleo više od svih drugih ploča, i koja je današnji Gistro evergreen. 

Slušamo još novi album Reja Lamontanja kog je producirao Džim Džejms iz My Morning Jacket, kao i prvo studijsko izdanje za Violent Femmes nakon 16 godina pauze. 

Drugi album nedelje potpisuje Italijan Đorđo Tuma: bogata orkestracija, nedeljna seta i noćni zvuci čine ploču “This Life Denied Me Your Love” jednu od najlepših koje sam čuo u poslednjih par meseci. 

Kada bi Jova Jovanović Zmaj čuo kakvu je muziku smislio Kodagain za stihove njegove pesme “Razgovor sa srcem”, siguran sam da bi bio ponosan. Kada smo kod pesama sa ovih prostora, slušamo i aktuelni singl za The Mothership Orchestra. 

Tu su još pesme za novih albuma Bet Orton, Endrjua Brda, Pola Brča (nekad svirao sa Lambchop), Vilija Nelsona i Esperance Spalding. Kada su u pitanju besmrtne pesme, za njih su danas zaduženi The Pogues, Nik Kejv, Glen Miler, Džin Pitni i mnogi drugi. 

Uzmite u ruke omiljeno ćebe, omiljenu knjigu, omiljeno piće ili omiljenu osobu, i dok se kapi kiše slivaju niz prozore, pustite da vam 551. Gistro FM epizoda bude lenji saundtrak za ovu nedelju. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share