Silverbacks - Fad [2020]

Silverbacks
Fad
Central Tones Records / 2020
8.0
8

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo jednog novog talasa odličnih benova i muzičara sa britanske nezavisne scene. Jedan od epicentara ovog muzičkog potresa je i Dablin. Poslednjih nekoliko godina sa ove scene izašlo je nekoliko izvanrednih bendova poput Girl Band, Fountaines D.C., The Murder Capital. Dablinska petorka Silvebacks su još jedan od veoma dobri bendova koji dolaze iz glavnog grada Irske.

Silvebacks su muzički projekat koji su braća Daniel i Killian O’Kelly osnovali još kao tinejdžeri, ali pravu formu benda počeo je da poprima tek kada su na koledžu upoznali basistkinju Emmy Hanlon i gitaristu Peadara Kearneya. Na žalost zbog Kearneyevog preseljenja u Francusku bend je prestao da radi sve do pre četiri godine kada se on vratio u Dablin. Trada im se kao peti član benda pridružuje bubnjar Gary Wickham. Poslednje dve godine bend je proveo u izdavanju serije singlova kojima su osvojili sasvim pristojnu pažnju publike.

Sredinom leta ove godine Silverbacks objavljuju svoj debi album „Fad“. Ono što je karakteristično za gore pomenute irske bendova, kao i engleske IDLES i Shame, je post pank koji kao žanr čini okosnicu njihove muzike. Silverbacks su još jedan od bendova koje možemo staviti u „britanski post punk revival“.

Silverbacks u svojoj muzici kombiniju razne muzičke uticaje i žanrove, od pomenutog post punka, što je više nego očigledno slušjući ritam sekcije, pre svega čvrste i odsečne bas linijama. Zatim ima tu uticaja  njujorške underground scene 70ih, alternativnog rocka 90ih, indie rocka sa početka tekućeg milenijuma, te art rocka i afrobeata.