Oceanator - Things I Never Said [2020]

Oceanator
Things I Never Said
Plastice Miracles / 2020
8.8
9

Iza imena Oceanator stoji mlada bruklinska kantautorka i multi-instrumenalista Elise Okusami.  Okusami je trebalo da album „Things I Never Said“ objavi za izdavačku kuću Tiny Engines, ali tokom prošle godine u medije je procurelo da Tiny Engines, ne izvršavaju finasijske obaveze prema muzičarima čiju muziku objavljuju.

Nakon toga mnogi muzičari su napustili izdavačku kuću, među njima bila je i Sarah Tudzin sa svojim bendom Illuminati Hotties. Tudzin imala u ugovoru da mora oda objavi još jedan abum, pa je, umesto da objavi muziku koji se stvarala poslednjih par godina, iz inata, za par nedelja napisala i snimila odličan album „FREE I.H: This Is Not The One You've Been Waiting For”  gde su pesme došle kao jedan snažan i besan odgovor na lešinare iz izdavačke kuće. I pored toga što su Tiny Engines uglavnom objavljivala muziku nezavisnih bendova, i važila je za renomiranu izdavačku kuću na nezavisnoj sceni, jasno je da ni oni nisu imuni na pohlepne krvopije koorporativnog tipa.

Okusami je imala drugačiji ugovor i jednostavno je napustila izdavačku kuću i osnovala svoju etiketu, Plastic Miracles, i krajem avgusta objavila album u digitalnoj verziji. Album je odmah po objavljivanju pokupio odlične kritike što je privuklo izdavačku kuću Polyvinyl koja će objaviti reizdanje albuma početkom januara u fizičkom obliku.

Iako su sve pesme snimljene pre gotovo dve godine, sa dominantnom apokaliptičnom atmsoferom, što kroz distroziranu power pop gitaru, a još što kroz stihove, “Things I Nevers Said” nije mogao doći u bolje vreme,  upravo u sred pandemije koja potresa čitav svet. 

Za stihovi pesme  “A Crack in the World”:

“There's a crack in the world
And we're all hanging on, hanging on
Trying not to fall through the void”

mnogi bi rekli da se savršeno uklapaju u sve što nas je snašlo u 2020.godine. Oni koji su malo svesniji svog okruženja shvatiće da stihovi ovog albuma savršeno odgovaraju našoj civilizaciji u poslednjih 50 godina, samo što su te “pukotine u svetu” sve veće i jasnije.

Preporuka