Film "Dina" Denisa Vilneva (Denis Villeneuve) je predivna filmska adaptacija, prve polovine, knjige "Dina", Frenka Herberta. Knjige za koju mnogi tvrde da je nemoguće transformisati je u sedmu umetnost. Razlog za ovo mišljenje je velika kompleksnost ideja i događaja kojima se knjiga bavi.

Herbert u svakom poglavlju knjige, kao da poziva čitaoce na filozofske rasprave etičke prirode, rasprave o ekologiji, religiji, ideologiji, ljudskoj prirodi... S druge strane svi događaji su isprepletani nitima "paukove mreže" intriga, politike i sopstvenih želja protagonista i čine deliće jedne prostrane "tapiserije" Herbertovog izmaštanog sveta. Ovo ogromno blago informacija je ono što se teško prebacuje u filmove ograničenog trajanja.

U ovom tekstu bih pokušao da, bez spoilera i ikakvih detalja o događajima iz filma, objasnim svet u kome se film odvija. Objasnio bih nekoliko termina koji se pojavljuju u filmu, a nisu bliže objašnjeni i dao odgovor na najčešće pitanje vezano za Herbertov svet, a to je "zašto nema robota i kompjutera?". Ovo predznanje nije neophodno da se film pogleda, ali će možda pomoći u njegovom lakšem shvatanju.

Preporuka

share