The Smashing Pumpkins su 1995. godine bili na vrhu muzičkog sveta. Delovalo je da će tu još dugo ostati. Ali, sudbina je imala drugačije planove.

Iako je odrastao pored oca koji je bio rock/blues gitarista, Billy Corgan u detinjstvu nije pokazivao interesovanje za muziku. Sport je bio njegov prvi izbor. U osnovnoj školi bio je izvanredan mladi sportista. Ipak, u srednjoj školi Corganov sportski talenat nije se razvijao u željenom pravcu i on ostvaruje ne više od prosečnih rezultata. Ključni momenat, koji je definisao njegovu dalju karijeru i istoriju savremene muzike, nastaje kada u domu svoga prijatelja uzima u ruke Gibson Flying V gitaru. Odmah zatim, svu svoju ušteđevinu daje ocu, koju mu kupuje polovnu kopiju Gibson Les Paula.

Corganovo detinjstvo je bilo sve osim idiličnog. Nakon razvoda njihovih roditelja njegov brat i on žive sa ocem i njegovom novom ženom, za koju Billy tvrdi da ih je fizički i psihički malterirala. Tokom tog perioda ostvaruje jaku i zašitničku vezu sa svojim mlađim polubratom, koji je u ranom detinjstvu bio dete sa specijalnim potrebama. Sledeći još jedan razvod svog oca, Corgan i njegova dva brata ostaju da žive sa maćehom, iako u tom trenutku njegovi biološki roditelji stanuju na samo sat vremena udaljenosti.

Pored ovako teške situacije u detinjstvu Corgan je bio odličan učenik. On je nakon kraja srednje škole, pored fonda za školovanje koji mu je ostavila baba, uspeo da dobije i stipendije nekoliko univerziteta. Ne mareći za formalno obrazovanje odlučuje da se bavi muzikom i seli se na Floridu, gde okuplja svoj prvi bend, Marked. Ova goth-rock epizoda pokazuje se kao neuspešna, Marked se raspada a Corgan se vraća u Čikago, gde preko zajedničkog prijatelja upoznaje Jamesa Ihu.

Preporuka

share
share