SWiiMS - Into the Blue Night [2023]

SWiiMS
Into the Blue Night
Mint 400 Records / 2023

Nakon, za gitarsku muziku, odlične prve decenije ovog veka, došlo je do izvesnog zamora i stagnacije. Dobrih gitarskih benova je uvek bilo, a verujem i biće ih, ali  količinu takvih bendova diktiraju trendovi, a trendovi su tada bili na strani svakojake rap, hip hop, trap ili kako se već to zove muzičke scene, te smo imali sulude izjave koje su recimo izvesnog Kanye Westa nazivali Sex Pistols XXI veka i još kojekakve gluposti tog tipa.

Od muzike 80ih i 90ih je izleda prošlo dosta vremena te ona mladim ljudima deluje prilično arhaično i očaravajuće simpatično. Kako se izgleda trendovi u svemu, umetnosti posebno kreću, poput recimo talasa, te su nakon perioda stagnacije gitarske muzike, ponovo počeli da se javljaju odlični mladi bendovi, ili su se pak ponovo pokrenuli neki stari, nikad zaboravljeni, šo je sve dovelo do “post-punk revival-a” u drugoj polovini prošle decenije. Muzički portali i časopisi vole da se razbacuju takvim nazivima i etiketama, te već neko vreme cirkuliše još jedan revival pokret ovog puta shoegaze-revival.

Povratak velikana tog pravca iz 90ih bendova Ride i Slowdive, nakon pauze od par decenija,  odličnim novim albumima, je izgleda napravio put nekim mladim takođe veoma dobrim bendovima koji su negovali takav zvuk. Opet da napomenem , takvih bendova je bilo sve ovo vreme, ali nisu bili u trendu, te su bili gurnuti u zapećak. O jednom od takvih bendova Soft Science i njihovom odličnom albumu “Lines”, smo pisali nedavno a sada je na red došao još jedan odlični bend SWiiMS.

SWiiMS dolaze iz Toronta u Kanadi i za razliku od Soft Science koji iza sebe imaju nekoliko albuma i oko 15 godina karijere, SWIMMS su prošle godine objavili debi album. Pevačica Mai Diaz Langou i gitarista Colin Thompson krenuli su da zajedno stvaraju muziku krajem 2018. godine. Njihov zvuk je satkan od nežnih vokala, , elegantnih stihova i harmoničnih gitara. Ubrzo im se pridružio i basista Cian O'Ruanaidh, koji je u zvuk benda uneo upečatljive i melodične bas linije. Ova trojka do danas čini okosnicu benda.2019. godine objavili su EP “Through Waves”, a onda je došla pandemija te je sve to usporilo izlazak njihovog debi albuma “Into the Blue Night” koji je konačno objavljen u oktobru prošle godine.

Preporuka

share