Allelujah [2022]

Allelujah
Pathé / BBC Film / 2022
Režija: 
Richard Eyre
Scenario: 
Alan Bennett, Heidi Thomas
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
6.0
6

Klinika Betlehem mala je gerijatrijska bolnica u gradiću u Yorkshireu koja postoji još od 19. stoljeća, a sada joj prijeti zatvaranje nakon što, jasno, konzervativna vlada planira rezanje troškova. Neke studije su očito pokazale da su takve bolnice neisplative i ta cinična ekipa u kravatama i s excel tablicama na laptopima smatra da nema smisla bacati novac na bolnicu u kojoj su pacijenti starci koji će ionako ubrzo umrijeti. I tu na scenu stupa Colin (Russell Tovey), konzultant ministarstva zdravstva koji podržava takvu tezu iako ondje boravi njegov stari otac Joe (David Bradley).

Stari rudar nikad se nije pomirio sa činjenicom da mu je sin gay, a upoznajemo u "Allelujah" i živote drugih pacijenata, kao i osoblja. Po istoimenoj drami Alana Bennetta režirao je ovaj film iskusni Richard Eyre, a riječ je o jednoj od onih tipičnih britanskih gorko - slatkih drama u kojoj su okupljeni brojni poznati glumački veterani poput Judi Dench i Derek Jacobi.

Kako je i poznati filmski, kazališni i operni režiser Eyre i sam već u godinama da bi mogao početi tražiti mjesto u jednoj takvoj ustanovi, možda ga je i zato zaintrigirala ova priča koja do kraja ipak i donosi neka iznenađenja. Ipak, bilo je to nekako osrednje, a zapravo i ne znam što sam uopće očekivao od ovog filma. 

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share