The Cinematic Orchestra - Motion [1999]

The Cinematic Orchestra
Motion
Ninja Tune
9.0
9

"Motion" je album prvenac benda The Cinematic Orchestra i izdat je 27. Septembra 1999. Izdavač je Ninja Tune.

Ideja za album je potekla od frontmena i idejnog tvorca benda, Džejsona Svinskoa (Jason Swinscoe) koji je radio na kombinovanju velikog broja semplova koje je skupljao dugi niz godina sa muzičkih albuma koji su ga inspirisali. Preciznije rečeno, radi se o velikoj kolekciji džez semplova i melodija. 

Kako nije želeo da preko semplera i kompjutera odradi ceo posao oko albuma, sastavio je bend i prosledio im svoje radove kako bi ih preslušali i improvizovali na zadate teme.Sve na albumu zvuči i jeste u domenu klasike - od bas linija, rifova, džeza itd. Svaka traka je, naknadno producirana na kompjuteru Džejsona Svinskoa, sklopljena do perfekcije kako bi prenela njegovo viđenje fuzije džeza i elektronike. (Džejson Svonskou je, moram da napomenem, dugogodišnji producent elektronske muzike).

Uz svesrdnu pomoć nekadašnjeg člana asocijacije DJ Food, Patrika Karpentera (Patrick Carpenter), koji je bio zadužen za rad na gramofonima, dodajući fuziji preko potrebne karike sa modernim zvukom, može se reći da je postignuta veza između džez i elektronske avangarde. Ta konekcija se, doduše, ne doima preterano epski kako je verovatno Svinskou zamišljao, ali je za mene i to bilo sasvim dovoljno da ovaj album bude vredan pomena na ovom fuzijsko-muzičkom tajmlajnu.

Preporuka

share
share