Logan Lucky [2017]

Logan Lucky
Trans-Radial Pictures, Free Association
Režija: 
Steven Soderbergh
Scenario: 
Rebecca Blunt
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Stiven Soderberg, jedan od vunderkinda američke filmske industrije u poslednjih 30 godina, nastavlja tragovima svoje Ocean's Eleven trilogije i donosi nam verovatno jednu od najboljih komedija godine Logan Lucky.

Imajući u vidu dosadašnji Soderbergov opus delovalo je malo čudno i totalno predvidljivo da će se iskusni lisac ponovo dohvatiti filmova koji neguju jedan od omiljenih američkih žanrova, a to je heist komedija.

Međutim, nakon Ocean's Eleven, Twelve, Thirteen, nakon Out of Sight, Soderberg je prethodne godine pristupio stvaranju jednog novog, a vrlo sličnog filma Logan Lucky.

Da li je Soderberg sazreo s godinama?

Imajući u vidu njegov prvi film, Sex, Lies & Videotapes, teško je sa sigurnošću tvrditi da mu je u startu bilo šta falilo, kao kreativnom stvaraocu, ali da je kasnije imao uspone i padove, više je nego evidentno. Nekako bi nakon praktično masterpisa, usledili film ili serija filmova nedostojni vrhunskog autora, tako da je njegov opus vrlo često osporavan, ili dovođen u vezu sa ispeglanim scenarijima i majstorijama snimatelja.

Bilo kako bilo, Logan Lucky je zapravo teren koji poznaje, i bilo je potrebno samo dati neku vrstu šmeka, kako bi se (ponovna) priča o krađi velike svote novca što savršenije primila kod razmažene publike i skeptične kritike.

Taj šmek daju specifični južnjački akcenat, omniprisutna seljoberska glupost i primitivizam, autentična retro-scenografija i šik kolorizacija i, možda i najbitnije, fantastičan saundtrek kompletno sastavljen od country-rock, prog-rock, acid-rock i blues-rock klasika.

Iako sniman u modernom, egzotičnom setingu američke palanke, stiče se utisak da film pliva duboko u sedamdesetim godinama.

Logan Lucky uz izuzetnu zabavu nudi i nekoliko odličnih performansa, gde prednjače Set MekFarlan, Danijel Kreg i Adam Drajver.

Opšti zaključak je da je Soderberg ponovo uspeo da iscedi tečnost iz suve drenovine, i ma šta mislili o njemu, Logan Lucky je jedan od njegovih najduhovitijih filmova. 

Preporuka

share

share