Metropolitan [1990]

Metropolitan
Westerly Films, Allagash Films, Westerly Film
Režija: 
Whit Stillman
Scenario: 
Whit Stillman
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Metropolitan je debitantsko ostvarenje Vita Stilmana, i predstavlja sentimentalno putovanje u sumrak osamdesetih godina, donoseći nam sofisticirano-komičnu sagu o odrastanju i ranim klasnim podelama u njujorškim elitističkim krugovima.

Iako Metropolitan možemo podvesti pod termin coming-of-age, Stilmanov film nudi mnogo više zabave i narativne kompleksnosti od većine sličnih projekata.

Za razliku od odveć tematski otrcanih i seksualno orijentisanih filmova o odrastanju, Stilman nam prezentuju jednu prilično proleterski orijentisanu priču o gomili interesantnih individua, koji svoje božićne praznike provode kontemplirajući o Furijeovim utopističko-filozofskim idejama, pomalo naivno flertujući govore o knjigama koje su ih inspirisale, ili uz laganu trač partiju veličaju režisere koji ih nadahnjuju.

Vit Stilman se oslanja na ranije radove kao što su recimo Mazurskijev Next Stop, Greenwich Village, ili Levinsonov Diner, i u dobroj meru najavljuje bogat opus Noe Baumbaha, počev od Kicking and Screaming, međutim, Metropolitan funkcioniše sasvim savršeno i kao zasebna celina, odnosno kao film vredan pomena, koji uspešno prkosi zubu vremena.