Beach Fossils - Sumemersault [2017]

Beach Fossils
Summersault
Bayonet / 2017
7.4
7

Treći album bruklinskog indie rock benda Beach FossilsSummersault“ predstavlja iskorak u odnosu na njihova prethodna dva albuma „Beach Fossils“ (2010) i „Clash the Truth“ (2013). Iskorak koji se pre svega ogleda u znatno široj zvučnoj paleti koju je bend koristi na ovom albumu. Na prva dva albuma Beach Fossils su predstavljali tipičan indie pop bend sa kraja prethodne decenije. 

Prijatne melodije i vokal i sveprisutna melanholična  atmosfera su oslikavale gotovo sve pesme na oba albuma. U gomili sličnih bendova, Beach Fossils su, poput Real Estate, DIIV, Ducktails, posedovali minimalnu ali dovoljnu dozu osobenosti koja ih je bar malo izdigla iznad mora sličnih sastava . 

Beach Fossils ni na ovom albumu nisu preterano odstupili od prepoznatljivog paterna na kome su gradili pesme na prethodnim albumima. Već na prvoj, veoma dobroj pesmi „This Year“ može se uočiti novi pravac kojim je bend krenuo na  ovom albumu.

Ova pesma po svojoj melodijskoj i harmonijskoj strukturi u potpunosti odgovara onome što smo navikli od ovog benda, ali sada zvuk je obogaćen veoma dobrim gudačkim aranžamanima, koji su sami po sebi zahtevali znatno čistiju produkciju,što je još jedna od razlika u odnosu na prethodne albume. 

Očigledno je da je na ovom albumu Dustin Parsayer kao alfa i omega Beach Fossils posvetio posebnu pažnju muzičkim aranžmanima pa tako pored gudačkih aražmana imamo u harpsikord u pesmi „Closer Everywhere“, odličan solo na flauti u pesmi „Saint Ivy“ i pomalo dosadnu melodiju odsviranu saksofonom u pesmi „Rise“ na kojoj je gostovao reper Cities Aviv i koja se ne uklapa baš najbolje u atmosferu albuma.  

Na pesmi „Tangerine“, gostuje Rachel Goswell (Slowdive),  čiji je vokal odlično uokviren gudačima predstavlja jednu od najboljih pesama ovog benda. Sredina albuma pomalo pati od jednoličnosti. Iako pesme u osnovi imaju prijatne melodije poput „May 1st“ ili „Sugar“, nedostaje im malo više promene u tempu i malo dinamičniji vokalni aranžmani. 

Kraj albuma donosi par veoma dobrih pesama, poput „Down the Line“, koju od samog početka nosi odlična bas linija, i „Be Nothing“, koja kreće lagano da bi kulminirala u stilu pop psihodelije 60ih u drugoj polovini. U sličnom duhu je i poslednja „That’s All For Now“ koju je odlična pedal still gitara začinila blagim folk prizvukom.

Beach Fossils su napravili hrabar potez , uneli promene, obogatili svoj zvuk i snimili najbolji album u svojoj karijeri. „Summersault“ je veoma dobar letnji album obojen prijatnom setnom atmosferom koja deluje kao osveženje na tropskoj vrelini

Preporuka

share

share