Goodbye, Dragon Inn [2003]

Goodbye, Dragon Inn
Homegreen Films
Režija: 
Ming-liang Tsai
Scenario: 
Sung Hsi (additional narrative), Ming-liang Tsai
Zemlja proizvodnje: 
Taiwan
Jezik: 
Mandarin | Min Nan
8.5
8

Jedan od manje poznatih reditelja tajvanskog Novog talasa Tsai Ming-liang, napravio je pravi mali filmski klasik nazvan Goodbye Dragon Inn, film iz 2003. godine.

Iako donekle u senci Houa i Yanga, Tsai nije ostavio nimalo beznačajan opus. U tom opusu nalazimo specifičnost autorskog pristupa, koji je blizak Yangu i Houu, međutim, Zbogom Dragon In se izdvaja kao autohotni minimalistički omaž propadanju starih vrednosti, a sagledavan kao šira metafora Tsaijev film može biti čitan i kao apokaliptičan prikaz samoće, izolacije i usamljenosti.

Za neke današnje standarde Zbogom Dragon In deluje izuzetno sporo. Kadrovi traju u proseku mahom preko trideset sekundi, a kamera nema aposolutno nikakvo kretanje. Kada tome dodamo i hronični nedostatak dijaloga, Tsuijev film može na prvi pogled delovati dosadno.

Ali, iskusne ljubitelje filma neće zavarati ovi sitni, beznačajni detalji, jer Tsuijeva estetika se krije u mudrom korišćenju praznog prostora, i širokim kadrovima koji mu omogućavaju da, uz neprestanu akciju na bioskopskom platnu u pozadini, kreira pravo malo i sasvim lično kinematografsko uživanje za svakog ljubitelja sedme umetnosti.

Goodbye Dragon Inn je film za sentimentalce i nepopravljive romantike, jer pruža estetska zadovoljstva potrebna gledaocima, kako bi pronašli potrebni balans u vremenima čije su osnovne karakteristike ubrzanje, prolaznost i opšteprisutna letargija. 

Preporuka