The Discovery [2017]

The Discovery
Endgame Entertainment, Hurwitz Creative, Netflix
Režija: 
Charlie McDowell
Scenario: 
Justin Lader, Charlie McDowell
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.0
6

Robert Redford glumi naučnika koji je rešio da otkrije svoje dokaze o postojanju života nakon fizičkog izumiranja organizma. Njegova teorija o nastavku moždanih aktivnosti nakon prestanka rada srca pokreće talas samoubistava, kao reakciju na realno postojanje kvalitetnije alternative u odnosu na život na zemlji.

Ovo, naravno, zvuči kao zanimljiva premisa, koja je odavno već ispitivana i opisana u različitim SF novelama, romanima, a dobrano se i implementirala u određene filozofske i teološke analize i teorije.

Međutim, Mekdauel, kao relativno neiskusan reditelj i scenarista (pre svega) u želji da gledaoce ne zamara previše misaonim i analitičkim zapažanjima, centar svoje zanimljive premise prebacuje na ljubavni odnos između likova koje glume Runi Mara i Džejson Sigel.

I tu kao posledica trivijalizacije priče nastaju problemi. Nije problem, čak i u mračnom okruženju bolnice u prirodi, ispričati romantičnu priču. Međutim, Mekdauel želi da je gradi od praktično prvog minuta, što je otežavajuća okolnost kada želite da objasnite usput i zamršene porodične odnose, uticaj pokojne majke, bizarno kultovsko okruženje, a onda na sve to dodate i misteriozni zaplet, koji na kraju začinite smušenim završnim diskursom.

Na kraju, Otkriće deluje samo kao simpatičan pokušaj žanrovskih spajanja, nedosledan i neuverljiv kako u svom dramskom konceptu, tako i u žanrovskom izdizanju iznad prosečnosti.