Gimme Danger [2016]

Gimme Danger
Low Mind Films, New Element Media
Režija: 
Jim Jarmusch
Scenario: 
Jim Jarmusch
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Gimme Danger je dugo očekivani dokumentarac o jednom od najznačajnijih pank proizvoda koji je došao sa severnoameričkog kontinenta. Zapravo, taj sastav se smatra i rodonačelnicima celog pokreta, a to su naravno Iggy Pop & the Stooges.

U godini u kojoj je izbacio sjajni dugometražni film Paterson, Džim Džarmuš se nakon 20 godina vratio dokumentarnoj formi. Međutim, njegovo poimanje opuštene režije, pokrivene manje arhivskim materijalom, a više filmskom retrospektivom i stilizacijom, nekako je pregazilo vreme.

I to ne zato što je Gimme Danger dosadna biografska igrarija Igija i Džarmuša, već zato što smo u međuvremenu dobili pa jedno 50 tematski sličnih filmova. Tako da fanovi i publika očekuju barem malo maštarije i vizije. 

Ali, možda je to previše za kulera kakav je oduvek bio Džarmuš. A na kraju, i Igi je igrom srećnih okolnosti (imajući u vidu detalje iz života) i dalje među živima, i debelo je prevario kritičare i biografe u vezi nadživljavanja njegovih savremenika, pre svega Rida i Bouvija.

Svejedno, još jedan veliki i značajan bend dobio je validan i korektan dokumentarni omaž, i to ni manje ni više od legendarnog filmadžije. Ostaje žal što Igi i Džim nisu malo više maštali, a manje sirovo i hladno minuciozno isporučili veliku karijeru velikih pank kreativaca.

Preporuka

share

share