Darkest Dungeon

Darkest Dungeon
Red Hook Studios

Darkest Dungeon je netipičan dungeon crawler, kod koga je akcenat bačen na psihčko stanje boraca, ne samo na protivnike. Svaka radnja stvara stres kod vaših pulena. Mrak, glad, strah  stvara stres, koji može da dovede do otkazivanja poslušnosti vaših heroja. Ne postoji mogućnost snimanja, tako da je svaki događaj, dobar ili loš, nepromenljiv.

Ne mogu da se opredelim da li mi se ovo rešenje sviđa. U svim igrama sam se uvek vezivao za svoje karaktere i sama činjenica da u Darkest Dungeon -u većina njih neće preživeti, za mene je teško prihvatljiva. Sa druge strane, to jeste realnije, ideja je veća od čoveka. Zato mi je scenario,  gde zadatak neće završiti lik koga smo sve vreme pratili već neki anonimus, vrlo intrigantan. Ali se očekivanja moraju promeniti ako želite uživati. Sama igra je sa grafičke strane vrlo dopadljiva, urađena je u stripovskom maniru. Borbe su potezne i znaju da budu dosta teške, ponekad na granici nemogućeg. To je namerno urađeno, jer uspeh u misliji se ne izjednačava sa pobedom u svakoj prostoriji. Morate znati kada se treba povući sa bojišta. Bolje povređena sujeta nego mrtvi heroji. Još jednom naglašavam, mrtvi ostaju mrtvi! Zato pamet u glavu, baklje u ruke i zavoje u ruksake. Priprema je vrlo bitna. Sama igra vam daje mogućnost da igrate rizičnije, u mraku, ali da potencijalno dobijate bolje nagrade. Mehanika igre dosta zavisi osvetljenja u borbi. U mračnim prostorijama heroji češće paniče, neprijatelji su jači i zasede češće. Ali je plen bolji. Da bi broj heroja koji završe na groblju vašeg imanja bio što manji, pratite sledeće instrukcije:

- Nosite dosta zaliha (hrane, zavoja, napitaka, lopata i naročito dosta baklji)

- Obavezno vodite bar jednog heroja koji ima mogućnost lečenja

- Na vreme proširite kapacitete za regrutaciju

- Ne izigravajte heroje, kada zagusti, hvatajte tutanj

Darkest Dungeon jeste igra za vežbanje živaca; kako izvući maksimum iz loše situacije. Da li ćete uspeti da vratite nekadašnju slavu vašeg imanja ili ćete postati samo kostur prekriven prašinom i paučinom otkrićete u najdubljoj tamnici.

Uz saglasnost autora preuzeto sa pc-igre.info