Oasis: Supersonic [2016]

Oasis: Supersonic
Mint Pictures, Nemperor, On The Corner Films
Režija: 
Mat Whitecross
Scenario: 
Mat Whitecross
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
9.5
9

Oasis: Supersonic je supresonični dokumentarni film o megazvezdama britanskog popa devedesetih, film koji jednako kvalitetno pokriva i narativni, i vizuelni i tehnički aspekt celovečernjeg  dvočasovnog dramskog ugođaja.

Braća Liam i Noel Galager su se pojavili na muzičkoj sceni sredinom devedesetih, i jednostavno nije bilo ozbiljnijeg mejstrim medija na svetu koji nije veličao vaskrsenje bitlmanije i zvuka pop hitova koji su harali tržištem šezdesetih godina.

Međutim, iako na prvi pogled izuzetno popularni, činjenica je i da su braća Galager bili žestoko omraženi u jednom ozbiljnijem krugu muzičkih poklonika. Jednostavno, iritirali su prepotentnom i naduvenom medijskom pojavom, uporno i konsekventno potencirajući status najboljeg benda u Britaniji iz nastupa u nastup. To im je donelo mnogo neprijatelja, ali je s druge strane trasiralo put ka statusu medijskih klovnova, koji privlače pažnju novinarskih ekipa gde god se nalazili.

Sve to nije imalo mnogo veze sa kvalitetom muzike. Međutim, impakt Oasisa sredinom devedesetih zapravo je negde poslužio establišmentu i muzičkoj industriji da pokažu kako je moguće da sirotinja iz radničkih četvrti Mančestera dosegne status zvezda i blagodeti milionera. U isto vreme, sve što brzo dođe, brzo i ode, tako da zapravo braća Galager potvrđuju pravilo po kojem novac svakako nije merodavan parametar kvaliteta, a da svakako vodi u izolaciju i samodestrukciju.

I sve to ovaj dokumentarac savršeno sažima.

Voleli ili jednostavno mrzeli braću Galager, ili se gadili nad ljigavošću britanskog popa, činjenica je da su bendovi kao The Stone Roses, a potom i Happy Mondays, Blur, Pulp, The Verve, i ponajviše Oasis, obeležili čitavu jednu epohu u razvoju i istoriji popularne rokenrol muzike.

Poseban kvalitet filma je narativni proces koji se mahom sastoji od audio zapisa i svedočenja, pokrivenih moćnim arhivskim materijalom koji je dodatno koloritno obogaćen filtriranjem slike. Krajnji učinak je aposolutno impresivan, i dva sata filma prođu izuzetno brzo, čineći Oasis: Supersonic jednim od najboljih filmova u 2016. god.

Preporuka