James Leg - Blood On The Keys [2016]

James Leg
Blood On The Keys
Alive Records / 2016
8.5
9
Iskustvo sa kojim je James Leg uleteo u poslednji, njegov treći solo album, više je nego impozantno. Odgajan u duhu crkvene muzike, kao sin sveštenika, prve melodije koje je odsvirao bile su hrišćanske himne. Čim je doživeo prve kontakte sa sekularnom muzikom, postao je opsednut bluesom i hard rockom. Tako je i otpočeo karijeru, iz sve snage, na albumu Alabama punk blues benda, The Immortal Lee County Killers, za koji se ispostavilo da je njihov poslednji, "These Bones Will Rise To Love You Again" . U to vreme oformio je svoj sastav, The Black Diamond Heavies, u početku kao side-project, ali je on vremenom prerastao u nešto što ga je u potpunosti oformilo kao muzičara koga danas poznajemo pod imenom James Leg.
Album Blood on the Keys snimljen je kao i prethodni u adaptiranoj masonskoj loži u Daytonu, Kentucky i miksovan u L.A. od strane Jasona Sode. Nekih širih muzičkih istupanja ovde nema, gospodin Leg koristi istu marticu sa kojom je postao prepoznatljiv tokom cele karijere, hard rockin punk blues. Sa druge strane, u stilskom smislu ovaj album je značajno kompleksniji od njegovih prethodnih ostvarenja. Leg i dalje priziva Tom Waitsa ("St. Michel Shuffle", "Mighty Man") i Lemmija ("Hugging the Line"), ali se u drugom delu albuma, počev od soul balade "I'll Take It" preko Suicide stompera "Ain't You Hungry" vraća na Beefheartovsku "Dogjaw (Do Some Things You Say)". Intezivne turneje ostavile su traga, i to se najbolje vidi na poslednjoj stvari na albumu "Should've Been Home With You" (Blaze Foley cover), koja zatvara album kao svirku, prosto vas ostavlja žednim...
James Leg je uspeo da stvori jedinstveni spoj psy-swamp-blues klavijaturiste i propovednika. I da snimi verovatno najbolji album u svojoj dosadašnjoj karijeri.