Blaze Foley: Duct Tape Messiah [2011]

Blaze Foley: Duct Tape Messiah
The Abraxas Production / 2011
Režija: 
Kevin Tripplet
Scenario: 
Kevin Tripplet, June Burnum
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English
8.5
8
Režiser Kevin Tripplet se 90ih dokopao demo snimaka misterioznog Teksaškog muzičara Blaze Foleya, koji je u to vreme bio prava pravcata legenda u Austinu. Rođen u kućici na drvetu, upucan dok je branio prijatelja, čovek koga je prepevao Merle Haggard i najbolji drugar Townesa Van Zandta u piću, izbačen doživotno  sa Kerrville Folk Festivala i sa sopstvene sahrane. Najčudnija stvar u svemu, bilo je to, što iako je snimio nekoliko ploča, on za života nije imao ni jedan jedini LP. Mastere prve ploče su mu ukrali iz kola (obzirom da je živeo u njima), drugu je zaplenio FBI a treća je nestala nakon njegove smrti.
 
Jedini trag koji je Foley u muzičkom svetu ostavio bio je singl "If I Could Only Fly" i demo kaseta "Live at The Austin Outhouse (...And Not There)" koju je snimio mesec dana pre smrti. I bezbroj priča koje su zajedno sa kasetama nastavile da idu od usta do usta, od ruke do ruke.
Dokumentarni film Blaze Foley: Duct Tape Messiah se bavi čovekom koji je bio ispod mita. Bavi se Michael Davidom Fullerom, dečakom koji je još sa svojim porodicom nastupao u gospel bandu The Singing Fuller Family. Dečak je izrastao u činovnika, a ćata je pobegao u roudije. Tripplet uspeva da sastavi većinu slagalice i da locira prelomne trenutke u Michaelovom životu, gde najupečatljiviji trenutak predstavlja samo rađanje Blaze Foleya, opisano od strane njegove tadašnje devojke i muze Sybil Rosen. Film je prepun divnih anegdota i teških udaraca koje je Blaze primao uglavnom nezainteresovano, sa gitarom u jednoj a flašom u drugoj ruci. Sve u njegovom životu se samo vrtelo oko pesme, kako dostići to savršenstvo i napisati savršenu stvar. Ostalo nije bilo važno, njegov život držao se lepljivom trakom, tako slabo ga je interesovao. Zato je njegova sahrana i bila takav nadrealni haos, jer je u toj meri uspeo da se odvoji od svoje ovozemaljske ličnosti. Priča koja se mora čuti. Lucinda Williams ga je možda najbolje opisala: "Bio je genije i prelepi gubitnik"
 
P.S. Legenda kaže da su Townes i braća Wadell iskopali Blazea sutradan, kako bi uzeli njegovu gitaru,  jer je kupon iz zalagaonice bio ostao u kaputu.
 
P.S.S. Imao je psa koga je nazvao Sindrom, kako bi svaki put kada skoči na njega mogao da mu kaže: "Down Sindrom".

Preporuka