The Tall Man [2012]

The Tall Man
Cold Rock Productions BC, Forecast Pictures, Iron Ocean Films
Režija: 
Pascal Laugier
Scenario: 
Pascal Laugier
Zemlja proizvodnje: 
USA | Canada | France
Jezik: 
English
7.5
7

Pascal Laugier, od ranije poznat kao režiser filma "Martyrs", vratio se na veliko platno sa misterioznom pričom čija se radnja odigrava u malom rudarskom gradiću, gde se događaju neobjašnjive otmice dece. Na tih i jeziv način, film se, hteli da priznamo ili ne, uvlači pod kožu odajući dobro prepoznatljiv utisak iz klasičnih horora, sve dok se ne pretvori u nešto sasvim drugačije i, po mom skromnom mišljenju, neočekivano.

Na ovaj vešt način, režiser je uspeo da tzv. "Neverne Tome", koji su u određenom trenutku bili sigurni da gledaju "film kome već unapred znaju kraj", izbaci iz komfora predvidljivosti u novu dimenziju. Reći bilo šta u nastavku priče o ovom filmu bio bi totalni "spoiler", tako da će prepričavanje prestati na kraju ove rečenice. Jednostavno, pustite filmu da vas odvede sa svojim preokretima do samog kraja. Moram da kažem i da je, iako dosta osporavana kao ozbiljna glumica, Jessica Biel odlična u ulozi doktora u gradiću gde je skoro polovina dece nestala. Veoma dobro, s obzirom da je odabrala ulogu koja joj neće doneti blistava odličja niti memorabilnu šetnju po crvenom tepihu...

Režiser Laugier je, kao i u "Martyrs" još jednom pogodio pravi ton vizuelne prezentacije priče. Film se skoro u totalu utapa u mračnim senkama i tonovima i u potpunosti uklapa u soundtrack. Sa druge strane, što se samog sadržaja tiče, sama moralna poenta filma je problematična i siguran sam da će mnogi biti rigidni da je prihvate. Skoro sam siguran da je režiser želeo da se o filmu vode malo poduže debate. Da se razumemo, The Tall Man nije tako jak poput "Martyrs" ali na mojoj listi je iz razloga što je uspeo da iz svog klasičnog predvidljivog "build-up"-a pređe u nešto sasvim drugo, usput vodeći publiku sa sobom sve do samog kraja.

Sama premijera i prikazivanje su prošli poprilično tiho i nezapaženo, ali je film generalno dobar i nije gubljenje vremena kako se zaista u nekim momentima i meni činilo. Dilema na kraju ostaje, svako za sebe neka donese konačni sud.

Preporuka

share

share