Hills - Frid [2015]

Hills
Frid
Rocket Recordings
7.0
7

Novi album grupe Hills, nazvan kratko i jednostavno Frid (što u prevodu sa švedskog znači „unutrašnji mir“) je jedno posebno putovanje u vode psihodeličnog roka druge decenije XXI veka.

Svi sastojci pokreta, koji je bio u zenitu krajem 60-ih godina prošlog veka, mogu se čuti i na ovom izdanju – od akorda gitara sa wah efektom, preko istočnjačkih deonica sa dairama i etno-začinjene psihodelije u dugotrajnim instrumentalima. Desetominutne numere deluju totalno očaravajuće i opojno terajući slušaoca na blago klimanje glavom.

U jednom od intervjua, članovi benda su izjavili da prilikom sviranja upadaju u svojevrsni trans i da tada njihovi instrumenti postaju mašine za komunikaciju. Očigledno je i primetno da u njihovom sviranju ima puno improvizacija na postojeće teme. Teme su transcedentne i mogu poslužiti za sve vrste muzičkog meditiranja.

Kvintet Hills je oslobođen pritiska namenskog pravljenja muzike, oslobođen stega da se mora postići nešto ili stići negde. Njihova muzika je, kao i filmovi npr. Keli Rajhart, više u samom putovanju nego u krajnoj destinaciji.

Kako članovi benda kažu, za snimanje materijala je korišćena stara oprema (neću ulaziti u tehničke detalje i sam popis). Njihova želja je bila da materijalu daju zvučni kolorit prošlih vremena i njihovim uzorima sa kraja pomenutih 60-ih godina prošlog veka.