20th Century Boys [2008]

20-seiki shônen
Cine Bazar, Dentsu, Nippon Television Network (NTV)
Režija: 
Yukihiko Tsutsumi
Scenario: 
Yasushi Fukuda (screenplay), Takashi Nagasaki (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
Japan
Jezik: 
Japanese | Thai | English
7.0
7

Očekivao sam više od režisera jednog od mojih omiljenih horora. Nažalost, ovde opet na delu imamo klasičan slučaj japanske zaljubljenosti u maketarenje i papetarenje, gde tradicionalnost šturog korišćenja specijalnih efekata u režiji Jukihiko Cucamija (Yukihiko Tsutsami) prosto pobeđuje potrebu za modernim shvatanjem zapadnjačkog pojma blockbuster.

Stilski i dramaturški kombinujući Kingov It i Godzilla serijale, Cucumi je filmizujući popularnu mangu dosledno pratio zadati materijal, vrlo retko skrećući sa zadatog kursa. Ipak, a s obzirom na dužinu od skoro 2 i po časa, Momci dvadesetprvog veka su krajnje dinamičan doživljaj

Cucumi uspeva u frenetičnom tempu da nam nekako oslika pejzaž klinačke opsednutosti misterijama, modernim mitovima i legendama. Na trenutak film nam donosi i par sjajnih autorskih momenata kao sto su pasioniranost Dilanovom Like a Rolling Stone ili T-Rexovom naslovnom numerom celokupnog projekta. Ipak, ja lično sam najviše ostao impresioniran minijaturnim zvučnim efektom i sklopom, koji se svaki put pojavljuje pri pojavi misterioznog vođe kulta koji sebe naziva 'Friend'.

Malo se javnost zasitila apokaliptičnih predviđanja, koja su zatrpavala medijski prostor krajem prethodnog milenijuma. Ponajviše zato što se ama baš ništa spektakularno i nije desilo. Možda naredni nastavci trilogije u najavi budu uspešniji. Ja se nadam da barem sami finalni klimaksi budu manje trivijalni i bledi, a i začinjeni ubedljivijim efektima.