Detectorists [2014]

Detectorists
BBC Four, Channel X
Režija: 
Mackenzie Crook
Scenario: 
Mackenzie Crook
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.5
8

Još jedan od sjajnih izdanaka britanske škole sitkoma je prilično svež bibisijev (BBC Four) serijal Detectorists.

Priča o pasioniranim ljubiteljima detektovanja metala smeštena je komplentno u relativno ruralnom krajoliku malog engleskog gradića Framligham. I upravo je to mesto, indirketno, zapravo i jedan od junaka ovog sitkoma. Scenama dominiraju koloritni eksterijeri engleskih šuma i livada, dajući tako gledaocima ugodan i prijatan vizuelni doživljaj.

Detektore režijom potpisuje Mekenzi Kruk (Mackanzie Crook), širem auditorijumu poznatiji kao jedan od epizodista iz filmskog serijala Pirati sa Kariba. On glumi i glavnu ulogu uz Tobija Džonsa (Toby Jones), i njih dvojica predstavljaju udarni tandem male lokalne zajednice, u kojoj dominira klub za detektovanje metala, dok se večeri tradicionalno provode u pabu uz tombolu.

Što se tiče kraćeg sižea serije, to bi bilo otprilike najvažnije, međutim, sve ono što vredi je negde između. Ovo je klasičan izdanak mudro vođene tematike i nenametljivog stila naracije i režije. Ne postoji niti jedan isforsiran skeč, niti jedan silom nametnut osmeh.

Šta više, Detectorists mu u nekom širem smislu funkcioniše više kao posveta besmislenosti ljudske egzistencije, nego li kao nekakav ozbiljniji komični serijal.

Ipak, ljudske sudbine su ovde prikazane na jedan nenametljiv način, i njihova suvoparna svakodnevica sažima gotovo svačiji život u određenim segmentima, te mu Detektori na kraju savršeno egzekutuju toplu dramsku priču vanvremenskih okvira.

Preporuka

share

share