12:08 East of Bucharest [2006]

A fost sau n-a fost?
42 Km Film
Režija: 
Corneliu Porumboiu
Scenario: 
Corneliu Porumboiu
Zemlja proizvodnje: 
Romania
Jezik: 
Romanian
8.0
8
Film počinje sjajnim dugačkim kadrovima buđenja malog gradića u hladno zimsko predbožićno jutro. Mesto može lako biti i predgrađe Bukurešta, ali daleko od toga da je provincija u odnosu na metropolu, jer autor nam kadrovima upravo stavlja na znanje suprotno: stambena naselja, gradski saobraćaj, i ono što nam režiser kasnije nehotice potencira, elektrifikacija i gradska svetla i lampioni, koji su u vreme komunizma simbolizovali status grada, potencijalno značajnog za drzavu... upravo na tim postulatima i činjenicama Corneliu Porumboiu gradi svoj prvenac.
Prva, sporija polovina filma nas upoznaje sa tri glavna protagonista, oslikavajući dugačkim, nepomičnim kadrovima uglavnom eneterijere rumunskog postkomunizma i postsocijalizma, koji je sve samo ne POST... znači vreme izgleda kao da je stalo za TV voditelja i vlasnika stanice dok prevrće po statuama Platona i Aristotela, usput tražeći mudre Heraklitove citate, a u isto vreme vodi borbu za goste u večerašnjoj emisiji. Usput, naravno, jedan potencijalni intelektualac i sagovornik mu otkazuje, pa se on baca u potragu za zamenom.
Vreme je odvano stalo za njegovog gosta, profesora istorije, notornog alkoholičara, koji pozajmljuje novac od obližnjeg prodavca petardi i vatrometa, koji je naravno Kinez, što je svakako ironičan dekrešendo rumunske realnosti.
Najvedrijeg duha je, naizgled, matori čikica, penzioner, zamena u emisiji, koji je u sećanjima svojih sugrađana ostao zapamćen kao nasmejani i nepravaziđeni Dead Mraz.
Druga polovina filma, verbalno i narativno dinamičnija, predstavlja 50minutni sudar trojca u užasnom talk-showu, tehničko-kadrovski-produkciono nazadne TV stanice, čiji je glavni subjekat preživljavanja uživo uključivanje gledalaca. Ovo je i deo filma za koji je Corneliu Porumboiu pobrao ogroman broj pozitivnih kritika i nagrada. Zašto?
Sudarom u TV emisiji, koja raspravlja o kritičnim događajima iz rumunske istorije (revolucija iz 1989-e), autor nam postavlja pitanje: jel' bilo uopšte te revolucije u njihovom gradu? Trojac na samom početku ima pozitivno mišljenje, prednjači profesor sa idiličnim prikazom njegovog herojstva, protesta sa kolegama i tučom sa pripadnicima Sekuritatee, ALI, odmah prvo javljanje unosi razdor između voditelja i profesora... penzionerka iz zgrade preko puta gradske opštine tvrdi: "Da, bili su profesori blizu gradskom trgu, ALI u obližnjoj kafani, gde su pili celi dan i celu noć!!!"
Svako sledeće javljanje nipodaštavalo je profesorovu teoriju i priču, a vrhunac predstavlja lekcija koju im je održao bivši pripadanik Sekuritatee, sada ugledni privrednik! U odbranu profesora staje samo Kinez, koji nije ni bio u Rumuniji tih sudbonosnih dana.
Činjenica koja se neprimetno provukla jeste da je sam Čausesku tog dana bio u gradskoj skupštini, ali da je već u toku dana umakao svojim helikopterom, što na neki način simbolizuje sudbinu malih gradova, koji su imali svoju šansu, ali nisu imali hrabrosti i sreće, tako da sva zasluga za obaranje režima leži na stanovnicima Temišvara i Bukurešta.
Kraj filma je sličan početku: noć pada, dugi kadrovi, romantičan sneg i nezaobilazni lampioni na indirektan način citiraju stariju gospođu, koja je sugerisala (posle konstatacije da je izgubila sina u tragičnim događajima), da gosti prekinu sa raspravom i uživaju u činjenici da su tu, da su živi i zdravi, i da život ide dalje, i da ponekad nema potrebe razmišljati o prošlosti.
Sjajan film, i apsolutni winner najdominantnije balkanske kinematografije u poslednjih dvadesetak godina.