el-p - Fantastic Damage [2002]

El-P
Fantastic Damage [2002]
Definitive Jux
8.8
9

Verovatno jedan od najpotcenjenijih autora i albuma XXI veka iz domena progresivnog hip-hopa, sledbenik distopijskog dela grupe Company Flow i naslednik, sada već klasika, albuma "Funcrusher Plus". Bitno je reći da ovo izdanje predstavlja most između velikog truda koji je El-P uložio u svoju muziku, ukorenjenu u New York underground, i njegove uspešne evolucije u uspešnog producenta i suvlasnika Def Jux muzičke kuće. Ovaj njegov solo debi, bez pomenutih Company Flow je 70minutno kopanje po socio-političkoj paranoji, po svojoj osnovi, ništa manje radikalan od Public Enemy koncepta.

El-P nije gangster sa pločnika niti oživljava old-school stil. On je sasvim svoj. Fantastic Damage je u istom fazonu - beži iz unapred definisanih pojmova stvarnosti Orvelovih romana u nešto što bi se moglo nazvati naracijom za roman Phillip K. Dick-a. Sveprisutna je kritika moderne pop kulture i urbanog življenja, uticaja televizije na najmlađe...

Ako ostavimo na stranu stil, bacanje rima i poetske sposobnosti, istinski fokus leži u produkciji matrica i distorziranih, elektro bitova. Poznat po semplovanju raznih stilova muzike - od industrial-a preko fanka, EL-P dokazuje svoj prvoklasan osećaj za hip-hop kompoziciju. Svaki dodatni zvuk, ili noise efekt samo još više "diže" atmosferu u okviru svake numere. 

Fantastic Damage je inovirao ceo hip-hop žanr svog vremena. Poseduje moć klasičnog nokauta a u domenu alternativnog hip-hopa je neophodnost u svakoj muzičkoj kolekciji.