Jon Hopkins - Immunity [2013]

Jon Hopkins
Immunity
Domino, 2013
7.7
7

Razvoj kompjuterske tehnologije u zadnjoj dekadi doveo je i do razvoja softvera za modernu produkciju zvuka. Ovakav razvoj je omogućio velikom broju muzičara da od svojih ideja naprave instant-album u kućnim uslovima. Mnogo je takvih primera u današnje vreme i to unosi veliku dozu trivijalnosti u vode elektronske muzike.

Na svu sreću, to nije slučaj sa Jon Hopkins-om i sa radom na albumu "Immunity". Vešt na klaviru i sa iskustvom rada sa bendom Coldplay, Hopkins je proveo skoro devet meseci spremajući svoj četvrti album.

Može se primetiti da je učinjen napredak u odnosu na svoje prethodnike u pogledu produkcije, a i u pogledu "pakovanja" numera. Immunity je, prosto rečeno, predvojen. Prva polovina albuma je u tehno fazonu, dok je druga polovina u sporijem, sadržajnijem tonu.

Prve numere jasno ukazuju na backround DJ izvođača - numera sa albuma, "We Disappear", ima ritam spakovan sa efektom "white noise" i podseća u dobroj meri na način rada koji praktikuje Autechre. Vredi pomenuti i najpoznatiju numeru koja je ujedno i promovisala album "Open Eye Signal". Sa druge strane, sam kraj albuma karakteriše odlična svirka na klaviru koja se probija kroz blag žamor neke npr. kancelarije ili radnog prostora. Na sve to ide sjajan vokal King Creosote - sa njim je Hopkins već ranije sarađivao i ovde se to savršeno uklopilo.

Sve u svemu, Hopkins je mapu puta kojim će se kretati odlično iscrtao i na njoj se jasno vide glavni putevi kroz tehno varijacije i DJ karijeru, kao i sporedni putevi kojim nisam očekivao da će ići, ali je svakako putovanje na kraju ispalo jako prijatno.