San kalifornijske noći

Best Coast
California Nights
Harvest
7.5
8

Treći album kalifornijskog benda Best Coast nije doneo mnogo iznenađenja, što ponekad nije loša stvar, a što važi i za album California Nights. Ovo je prvi njihov album koji izlazi na “major record” etiketi Harvest koja pripada Capitol Music Group.

Neko bi možda pomislio da bi se zbog toga ovaj album mogao nazvati njihovim prvim ozbiljnim albumom, a to bi bilo neozbiljno prema njihovim prethodnim izdanjima.  California Nights je recept kako se bend koji doživljava sve veću slavu i komercijani uspeh, koji su možda potajno želeli ali ga verovatno nisu očekivali,  bori da zadrži autentičnost i slobodu.

Bethany Cosentino nije više lepuškasta devojka koja snima spotove za svoj bend u svojoj sobi, na svom kauču sa mačkom u naručju; iako se i dalje neki spotovi završavaju sa njenim mačkama u naručju, sada je to u studiju i sa mnogo više novca. Dovoljno je pogledati video za pesmu In My Eyes, koji je sniman na vrhu Capitol tornja sa predivnim kalifornijskim zalaskom sunca u pozadini.

Ono što bode oči u spotu je stilizovanost ama baš svega, od savršenog izgleda Bethany Cosentino, pa preko dva hipsterolika pridružena člana benda do korporativnih hipster dronova koji se muvaju okolo. Takodje Bethany se pojavila u reklami za viski i kreirala je svoju liniju odeće za Urban Outfiters.  Na sreću Bobb Bruno je i dalje konstanta koju nije lako promenti.

Na  prvi pogled deluje kao da ovaj album nema onaj šarm, jednostavnost, opuštenost  i nevinost kao prvi album Crazy For You, promena je svakako očigledna na više nivoa. Svi atributi koji su činili zvuk ovog dua koji čine Bethany Cosentino i Bobb Bruno na prethodnim izdanjima Crazy For You, The Only Place i epja The Fade Away i dalje su tu.

Autentičan miks lo-fi surf rocka i girl bendova iz 60ih sada je zamenjen težim gitarskijim zvukom alternativnog roka 90ih. Prelepe gitarske melodije, praćene zavodljivim glasom Bethany Cosentino su ono što je oslikavalo prethodne albume, a što karakteriše i ovaj album. Na njemu nema šarmantno neodoljivih pesama, u koje se jednostavno zaljubite na prvo slušanje, a osećaj je isti i posle par godina slušanja, kao što su "When Im With You", "Boyfriend", "Crazy For You" sa prvog albuma ili meni omiljena  "This Lonely Morning"  sa epja The Fade Away.

Stihovi su i dalje jednostavni ali iskreni, ljubomora , raskidi, ljubav pod kalifornijskim zvezdanim nebom su i dalje glavne teme.  Ono što je meni uvek bilo veoma važno jeste da li bend svojom muzikom i stihovima uspe da prenese emocije, kakve god one bile. Best Coast i dalje to uspevaju.

Ako želite da pobegnete iz januraske noći u Srbiji, pustite California Nights ugasite svetlo  zatvorite oči, i za tih 45 minuta imaćete osećaj da u sumrak prolećnog dana , ležite na obronku nekog kalifornijskog brda, okruženi palmama, sa crvenim suncem koje u daljini tone u Pacifik i najavljuje dolazak zvezdane noći. 

Preporuka

share