Christopher Lee je tokom svoje 70 godina duge karijere, koja je trajala kroz dobar deo 20. i prvu deceniju 21. veka, bio svedok mnogih tehnoloških, filmskih i kulturnih inovacija i trendova, koji su dolazili i odlazili, i za sve to vreme Lee je zadržao status institucije. Postao je popularan ulogama u živopisnim, kemp horor filmovima iz 50ih, 60ih i 70ih godina, poput The Curse of Frankenstein, Corridor of Blood, i Dracula. 

Uloga u ovom poslednjem obeležila je njegovu karijeru, on je krvožednog grofa Drakulu igrao deset puta, ali i kasnije je  uglavnom dobijao mračne uloge upečatljivih negativaca, a njegovo razumevanje esencije takvih karaktera dovelo je do njegovih upečatljivih i maestralnih performansi koje su daleko nadživele filmsku eru i same filmove.

Lee je drugim rečima znao šta znači biti uplašen i to uspevao da prenese na veoma bogast i intrigantan način, a samo posedovanje takvog umeća teško da može doći bez dubokog poštovanja i razumevanja radova Edgara Allana Poa. Imate prilike da poslušate Christopera Leea u ulozi naratora nekih od napoznatijih dela ovog američkog pesnika i pisca, poput "The Raven", kratak animirani film "The Fall of the House of Usher",  ali i veoma retko i specijalno izdanje Christopher Lee Reads Edgar Allan Poe Tales of Horror, koje je objavljeno 1979. godine samo na kaseti.

Na ovom izdanju pored "The Fall of the House of Usher" imaćete prilike da čujete i  "The Black Cat," "The Pit and the Pendulum," i "The Cask of Amontillado", na kojoj je Lee samo svojim glasom uspeo da dočara jezivu atmosferu proze Edgara Allana Poa. 

Književna dela Edgara Allana Poa su svakako vanvremenska dela književnosti, a na sličan način to je i Leejeva naracija ovih dela, koja i nakon toliko godina kvalitetom odskače od novije i modernije produkcije i prava je audio poslastica za sve ljubitelje ova dva umetnika.

Preuzeto sa OpenCulture

Preporuka