Nije važno gde ideš na žurku, ni kad ideš, ni da li kasniš, već sa kim ideš. Upravo o tome govori prva pesma u današnjoj emisiji, koja mi je već nekoliko godina jedna od prvih asocijaja na leto i sve one lepe stvari koje to godišnje doba nosi sa sobom. Kejsi Masgrejvs zna zašto.

Muzika iz današnje epizode je idealna za slušanje u baštama, dvorištima, na terasama, kaučima, ležaljkama, foteljama, zadnjim sedištima autobomila ili baš na onom mestu na kome ste rešili provodite ove julske dane i noći.  Otud i naslov ovonedeljne emisije, pozajmljen od pesme u kojoj se čuju stihovi “July flame / Ashes of a secret heart / Falling in my lemonade / Unslakable thirsting in the backyard.” Ili prevedeno na naš jezik “Jebeš sve to, ako nije u leto”.

Današnji Gistro evergeen je ploča grupe Red House Painters “Songs for a Blue Guitar” niz koju se cede jul i breskve. Još uvek se sećam leta ’97. kada sam pravo iz beograđanke odjurio u park Manjež, gde sam na razdrndanom vokmenu prvi put preslušao ovaj album kog mi je tog prepodneva presnimio Žikica Simić. Svi ti ljudi koje sam nekad voleo i one koje još uvek volim, onih kojih više nikad neće biti i oni koji će zauvek biti tu, sve te godine koje prolaze brže nego što gori cigareta Bonda i leta koja se stalno vraćaju, smestili su se u ove čarobne note Marka Kozeleka. Čisto savršenstvo.

Pre par dana napustio nas je Goran Kostić Gosta, lider grupe Novembar bez koje bi moje odrastanje u Srbiji devedesetih bolelo mnogo više. U njegovu čast, preslušavamo album “Deguelo”, jednu od najvažnijih gitarskih ploča u domaćoj muzici iz poslednje dekade prošlog veka. I to je samo jedan od razloga zašto mislim da Kosta zapravo i nije nigde otišao.

Album nedelje stiže iz Japana. Nakon 11 godina diskografske pauze, Cornelius se vraća genijalnim izdanjem “Mellow Waves”. Reč je o albumu koji spaja elektroniku, pop, lounge, shoegaze i avangardu. Ako se pitate kojim putem će se kretati moderna pop muzika narednih decenija, ova ploča ima nekoliko odgovora na tu dilemu.

Slušamo još nove singlove za The National, Nila Janga, St Vincent, Broken Social Scene, Beach House, Arcade Fire, Mogwai, Washed Out i Džefa Tvidija.

Za lounge rashlađivanje u noćnoj džez atmosferi, pobrinuće se Čet Bejker, Džeri Maligan i Henri Manćini.  A ako vam se vozi duž rivijere u nekom plavom kabrioletu, tu su šansone koje pevaju Leo Fere, odnosno Žilber Beko. Ovaj potoinji peva pesmu za koju sam ubeđen da je obožava Nik Kejv, iako nemam nikakav dokaz za to.

Društvo nam prave još Yo La Tengo, Dinosaur Jr, Hüsker Dü, Gabi Novak, Cranes, The Beach Boys i mnogi drugi.

Pošaljite brige na godišnji odmor, skršite budilnik, zakasnite na žurku sa osobom koju volite, izgužvajte sve čaršave, umažite majicu sokom iz lubenice, odvrnite do daske današnju Gistro FM epizodu i uživajte u julskim noćima. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka