Ovonedeljna Gistro FM epizoda je specijal posvećen muzičkom žanru shoegaze. Odakle baš takvo ime, ko ga je osmislio, po čemu su posebni bendovi koje svrstavaju u taj pravac, da li je shoegaze postojao samo devedesetih, da li je u njemu moguće uživati i kada ste strejt i odgovore na slična pitanja možete pronaći u današnjoj emisiji. 

Nakon višedecenijskog uživanja u ovim bendovima, čini mi se da je shoegaze stav prema životu, da je bekstvo od realnosti, da je nepristajanje na dato, da je pokrivač na kome neki od nas pronalaze svoje inicijali i da je to jasan dokaz da nisu baš svi bendovi koji su svirali u Velikoj Britaniji devedesetih bili brit-pop smeće.

U ovoj epizodi društvo nam prave My Bloody Valentine, Slowdive, Ride, Cigarettes After Sex, The War on Drugs, Bitipatipi, Karneval, Cocteau Twins, Deerhunter,  M83, Blonde Redhead i mnogi drugi. 

Kažu da čovek može baš sve osim da leti i da bude nevidljiv. Uz muziku iz ove epizode, vrlo je verovatno da vam jedina nemoguća aktivnost ostaje nevidljivost.

Otpanjite zvučnike do daske i proniknite u srž engleske reči floaty.  

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča